Stavební i vyvlastňovací zákon asi Senát vrátí sněmovně

Vložil
ČTK
25.01.2006 21:30
Praha

    PRAHA - Příliš obecně definovaný veřejný zájem bude zřejmě jedním z důvodů, pro který Senát vrátí Poslanecké sněmovně nový zákon o vyvlastnění pozemků či stavby i stavební zákon. O změnách v tomto směru uvažuje  hospodářský výbor, řekl dnes ČTK jeho předseda Milan Balabán (ODS).
    O veřejné prospěšnosti pro vyvlastnění by mohlo podle něj rozhodovat například i obecní zastupitelstvo. "Veřejně prospěšné tak může být kromě silnice, železnice, infrastruktury i cokoli, co slouží rozvoji obce. Může to být zdravotní středisko, sportoviště, cyklistická stezka, prostě cokoliv. A to se nám zdá prostě příliš široké pro to, aby se v takové míře umožnilo vyvlastňovat," uvedl Balabán.
    Výboru se podle něj nelíbí ani definování rady obcí pro udržitelný rozvoj, na jejíž členy zákon neklade žádná kvalifikační kritéria.
    Vyvlastňovací zákon má dát státu nástroj na urychlení výstavby silnic, dálnic a železnic. V takzvaném veřejném zájmu bude moci sáhnout k vyvlastnění, přičemž majitelé pozemků by měli dostat patřičnou náhradu. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek již dříve řekl, že vyvlastnění je chápáno jako krajní zásah do vlastnictví. Předloha by měla být užívána od roku 2007.
    Od stejného termínu má začít platit nový stavební zákon, který má snížit administrativu, která zjednoduší přípravu a provedení staveb. Místo původního stavebního povolení by mělo občanům pro malé stavby stačit jen ohlášení. Vláda si od předlohy slibuje, že podpoří rozvoj regionů i výstavbu bytů. Stavebníci tvrdí, že předkládaný návrh zákona je vůči platnému právnímu stavu revoluční. V současné době trvá příprava stavby včetně povolení mnohdy déle než samotná realizace. Za hlavní přínos nového zákona považují stavebníci snížení administrativy, která zjednoduší přípravu a provedení staveb.
0 komentářů
přidat komentář