Polovinu návrhů ze soutěže Cena Petra Parléře čeká realizace

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
24.01.2006 14:00
Praha

PRAHA - Ve třetím ročníku soutěže o Cenu Petra Parléře uspěly čtyři architektonické dvojice, i když hlavní cenu porota neudělila. Tématem soutěže byly opět úpravy veřejných prostranství a budov ve veřejné správě. Do soutěže podalo přihlášku 39 měst, dosud nejvíce. Soutěž oceněným návrhům nezaručuje realizaci, přesto se sedm ze 14 pravděpodobně uvedení do života dočká. Novinářům to dnes řekli pořadatelé soutěže.
Z oceněných návrhů minulých ročníků se tři realizují, čtyři se k realizaci připravují. Mezi návrhy, které dostanou reálnou podobu, je loňská vítězná studie na úpravu náměstí v Nepomuku na Plzeňsku. Studii zpracovali Vladimír Vašut a Viktor Vlach, kteří letos dostali jednu ze čtyř dílčích cen - za architektonicko-urbanistické řešení Masarykova náměstí v Nové Pace.
Stejné město si vybrali i studenti Fakulty architektury ČVUT Milan Balůšek a Matěj Parma a také dostali dílčí cenu. Oba návrhy jsou honorované 70.000 korun. Za úpravu náměstí Edmunda Husserla v Prostějově dostali cenu absolventi Fakulty architektury na VUT Brno Lukáš Bargel a Václav Čihák. Návrh na renesanci kulturního domu v Čerčanech přinesla cenu kolegům z ateliéru A1 Architects Lence Křemencové a Davidu Maštálkovi. Dvě posledně zmíněné ceny jsou spojené s odměnou 30.000 korun; pokud porota udílí hlavní cenu, je s ní spojena prémie 200.000 korun.
Porota vyzvala k účasti dvě stovky měst okresního formátu a menších. "Chceme tato města vyprovokovat, aby se zabývala kultivací svého prostoru," uvedl Allan Gintel z pořádající společnosti Petra Parléře. Společnost záměrně neoslovuje velká města, kde se architektonických soutěží účastní prestižní ateliéry a tvůrci. Cenou chtějí dát prostor mladším a začínajícím architektům. Po dvou ročnících se ale hlásí i zavedenější autoři.
Do třetího ročníku se přihlásilo 39 měst se zadáním místa, které by si podle nich zasloužilo úpravu architektů či urbanistů. Porota vybrala 12 návrhů, ty se rozhodlo zpracovat 29 tvůrců. Do outěže pak nakonec přišlo 14 studií. Zatím poslední ročník byl podle pořadatelů z odborného hlediska nejvyrovnanější.
Přihlásilo se sice více měst, klesl ale počet odevzdaných studií. Návrhy pro přihlášená města nejsou nikterak závazné; podle pořadatelů však vzbuzují velkou diskusi obyvatel, což je především smysl soutěže. Naopak pro architekty neexistuje žádná záruka realizace jejich projektu. Příští tři ročníky soutěže by se tak podle pořadatelů měly více zaměřit na uskutečnění vítězných projektů, aby vzbudily větší zájem architektů.
16 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Viktor Vlach
24.01.06 03:27
reálná podoba
Ondřej Císler
24.01.06 03:29
...
Vladimír Vašut
24.01.06 05:20
...
Ondřej Císler
24.01.06 06:27
zase nějaký bubák
Martin Šíp
26.01.06 10:00
zobrazit všechny komentáře