Hrad dostal šest návrhů na vylepšení okolí Masarykovy vyhlídky

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
21.01.2006 14:55
Praha

PRAHA - Šest studentů architektury zaslalo návrhy do soutěže na zlepšení přístupu k Masarykově vyhlídce na Pražském hradě. Málo známé místo v horní části Jeleního příkopu má sice přístupovou cestu, mnozí lidé ji ale obcházejí a hledají cestičky ve svahu. Zadání soutěže bylo takové, že předmětem úprav nemusela být jen sama drobná stavba od Josipa Plečnika, ale i širší prostředí horní části Jeleního příkopu. Veřejnost by návrhy měla vidět v dubnu. Komise složená z odborných pracovníků Hradu vybere studii, která bude podkladem pro projekt úprav, a autora slibuje Hrad přizvat ke spolupráci na projektu. S vítězstvím v soutěži se tedy nepojí nárok na realizaci návrhu ani finanční odměna.

Správa Pražského hradu (SPH) oslovila studenty českých fakult architektury, chtěla prý neotřelé nápady mladých lidí. "S ohledem na fakt, že se prohlídky v říjnu zúčastnilo 11 studentů a požadované zpracování projektu bylo na profesionální úrovni, domníváme se, že ohlas byl pozitivní," sdělil ČTK ředitel SPH Ivo Velíšek.
Hrad podle něj chce obě části Jeleního příkopu, spojené novým tunelem od architekta Josefa Pleskota, více otevřít veřejnosti. Na svazích příkopu již na podzim nechala například správa vyřezat náletové dřeviny, v plánu má propojení horní části příkopu systémem lávek s ulicí U Brusnice, podobně jako tomu je v dolní části příkopu spojené s Klárovem. Obnažení svahů příkopů má ale i kritiky - podle nich byly zarostlé svahy romantické.
Masarykova vyhlídka byla po rekonstrukci zpřístupněna v roce 1996 u příležitosti velké výstavy věnované slovinskému architektovi Plečnikovi, který je autorem mnoha přestaveb a úprav Pražského hradu realizovaných v letech 1920 až 1935.
Do funkce hradního architekta jej povolal prezident Tomáš Garrigue Masaryk s úkolem vytvořit z Hradu nový moderní symbol české státnosti a demokracie. Plečnik pozměnil charakter hradních interiérů, nádvoří i zahrad. Patří k nim Sloupová síň u Matyášovy brány, prostory Nového paláce s bytem prezidenta, zasáhl i do úprav zámeckého parku v Lánech.
Jednoduchá bílá půlkruhová zídka Masarykovy vyhlídky, ohraničující místo s dominující starou lípou, nezapře Plečnikův rukopis. Místo měl Masaryk v oblibě, po něm se vyhlídka jmenuje.
Vyhlídka je sice již skoro deset let veřejnosti přístupná, mnoho lidí tam ale nechodí. Zatím je tak jedním z mála míst, kde lze v areálu Hradu v klidu spočinout, rozjímat a užívat si neobvyklých pohledů na katedrálu sv. Víta a další stavby. Nyní ale mohou lidé cestou k vyhlídce potkat ozbrojené vojáky. Místo se totiž nachází v blízkosti Lumbeho vily, kam se nedávno přestěhoval prezident Václav Klaus.
0 komentářů
přidat komentář