Autor pomníku odbojářům v Brně se s jeho odstraněním smiřuje

Vložil
ČTK
21.01.2006 14:55
Brno

BRNO - Autor pomníku třem odbojům v brněnských Nových sadech Zdeněk Makovský, syn sochaře Vincence Makovského, se pomalu smiřuje s tím, že jeho dílo může být městem odstraněno. "Je to pro mne samozřejmě těžké, ale (pomník) je majetkem města. Jsem autor, chci se dohodnout. Pokud se ale město rozhodne, budu muset s odstraněním souhlasit," uvedl v rozhovoru pro dnešní brněnské vydání Lidových novin (LN) Makovský.
Pomník byl v Nových sadech odhalen v roce 1999, krátce na to se ale stal terčem kritiky. Skleněný monument totiž začal praskat a řadě lidí se nelíbí ani jeho vzhled. Brněnští radní podle LN uvažují, že rozporuplné dílo zahalí plentou, vyrůst má dokonce nový pomník před Justičním palácem. Odstranění Makovského pomníku zatím brání spory, které město s autorem vede.
Podle Makovského je dílo špatné jen pokud jde o provedení dodavatelskou řemeslnou firmou. Vizuální kritiku díla nechápe. K památníku se vyjadřovala odborná výtvarná komise, která shledala koncept díla jako velice silný po stránce architektonicko-urbanistické i výtvarné, tvrdí.
Makovskému se nelíbí, že mu vedení města nedalo šanci památník zrekonstruovat. Radnici jsem nabídl, že pomník opravím asi za milion korun na své náklady, ale už není vůle. Ani na obložení kameny, s nímž radní souhlasili. Místo toho vypsali novou soutěž na pomník před Justičním palácem," stěžuje si.
Nový památník z dílny sochaře Michala Gabriela bude mít podle LN podobu stylizované bronzové pyramidy a bude také levnější. Gabrielovo dílo přijde asi na 1,5 milionu korun, zatímco Makovského skleněná stavba stála přes čtyři miliony a více než milion si vyžádala úprava okolního prostranství.

Rozhovor si můžete přečíst zde>
16 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
No nevím
Jan Kratochvíl
22.01.06 01:02
...No, znáš můj názor, Honzo...
šakal
22.01.06 09:34
jsme ve sporu :o)
Jan Kratochvíl
22.01.06 09:23
re
Martin Franěk
23.01.06 02:50
...no, to tedy jsme! (7;- ))
šakal
23.01.06 10:51
zobrazit všechny komentáře