Ministr Jandák jmenoval ředitelem památkářů Tomáše Hájka

Zdroj
Petr Veber
Vložil
ČTK
19.01.2006 16:40
Praha

PRAHA - Ministr kultury Vítězslav Jandák dnes jmenoval generálním ředitelem Národního památkového ústavu teoretika Tomáše Hájka (ČSSD). Dvaačtyřicetiletý poradce ministra životního prostředí, filozof, lékař a básník, vzešel vítězně ze sedmi osob z výběrového řízení. Ministr vypsal konkurz poté, co loni v prosinci odvolal ředitele Zdeňka Nováka a s ním i deset ředitelů územních odborných pracovišť ústavu.

Za jednu ze svých priorit Hájek na dnešní tiskové konferenci označil oddělení správy státních památkových objektů od výkonu expertní činnosti a za cíl nový památkový zákon, který by odboural dvojkolejnost památkové péče, tedy dosavadní oddělení správních řízení a vypracovávání odborných posudků.
Památkový ústav spravuje stovku hradů a zámků. Podle nového ředitele musí pro tuto činnost vzniknout jiná instituce. Jak poznamenal, ve výsledku to pomůže i cestovnímu ruchu.
"Památkovou péči je třeba vyvést z izolace a její cíle učinit srozumitelnými pro veřejnost," prohlásil Hájek. Bude rovněž usilovat o větší spolupráci s hejtmany a o získávání evropských peněz.
"Památková péče nesmí lpět na čisté konzervaci, musí vidět památky v kontextu současné doby," řekl Hájek. Na dotaz ČTK později uvedl, že tento názor jistě vzbudí diskuse. "Najdu však jistě spojence v památkářích působícími v krajích, kteří jsou konfrontováni s problémy dole," řekl.
Zdeněk Novák, někdejší náměstek ministra kultury a "jednodenní ředitel" ústavu dodnes neví a nechápe, proč Jandák postupoval daným způsobem a proč nevypsal výběrové řízení předtím, než ho na pouhý den instaloval.
Ministr v té souvislosti na dotaz ČTK dnes uvedl, že chtěl prověřit odbornou zdatnost ředitelů, tedy i Nováka. "Odvolal jsem je a pověřil řízením," připomněl. Novák se sice poté výběrového řízení zúčastnil, dnes však už jen v kanceláři balil. "Komentovat výběrové řízení nemá smysl," řekl ČTK.
Na ministerstvo životního prostředí přišel Hájek jako poradce ministra Martina Bursíka, v dalších letech pak řídil samostatné oddělení. Později se opět stal poradcem. Setrvání Hájka v úřadu připisují někteří ministerští úředníci jeho členství ve straně a jeho účasti na práci ekologické iniciativy sociální demokracie nazvané Platan.
První reakce nezávislých odborníků na výběr Tomáše Hájka obsahovaly pochybnosti. Historik umění Jiří Kotalík řekl České televizi, že Hájek praktickou stránku v památkové péči nikdy nezažil. Mojmír Horyna z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy televizi řekl: "Myslím si, že má o ty věci upřímný zájem, ale obávám se, že to bude stačit málo."
Hájek dnes poznamenal, že po knize o památkové péči hledal z hlediska teorie pauzu a že nejlepší je zaplnit ji praxí, tedy zkušenostmi k napsání další knížky. Sám sebe označil za dřívějšího systémového kritika poměrů v české památkové péči.
0 komentářů
přidat komentář