Kroměříž má nový územní plán umožňující přeměnu bývalých kasáren

Zdroj
Jaroslav Janečka
Vložil
ČTK
19.01.2006 15:50
Kroměříž

KROMĚŘÍŽ - Kroměříž má po takřka 20 letech zcela nový územní plán, který upravuje podmínky pro rozvoj a výstavbu města. Radnici i dalším investorům to mimo jiné umožní využít budovy a plochy v areálech bývalých kasáren. Městu se naopak nepodařilo najít takřka žádné vhodné plochy pro průmyslové zóny. Novinářům to dnes řekl místostarosta Petr Sedláček.

Kroměříž získala na začátku loňského roku od armády rozsáhlý majetek, především areály Rybalkových a Žižkových kasáren. Část majetku si radnice ponechala, zbytek pak za zhruba 125 milionů korun rozprodala dalším investorům.
"V Žižkových kasárnách nový územní plán umožní hlavně bytovou výstavbu, Rybalkova jsou pak určena pro lehké průmyslové a obchodní stavby," uvedl vedoucí odboru rozvoje města Josef Koplík. Starý územní plán přitom počítal pouze s využitím pro armádu. "Na některých stavbách se již pracuje. Počítáme s tím, že přeměna skončí v horizontu tří až čtyř let," dodal.
Radnici se ale nepodařilo najít takřka žádné plochy pro vznik průmyslových zón. "U zamýšlené zóny v Postoukách jsme narazili hlavně na nutnost ochrany vod. Jiné vhodné plochy se nepodařilo najít. Rybalkova kasárna i průmyslová zóna v okolí ulice Jožky Silného mají totiž určitá omezení," poznamenal Koplík.
Nový územní plán musel počítat i se zamýšleným průplavem mezi Dunajem, Odrou a Labem. Město odmítlo možnost, že by průplav využil na území Kroměříže koryta řeky Moravy. "Průplav může případně vést kolem města. Je to varianta, která nejméně zatíží budoucí rozvoj města," řekl Koplík.
Územní plán vznikal v Kroměříži od roku 1999, kdy se zastupitelé rozhodli nahradit tehdy stále platný dokument z roku 1987. Nový územní plán pak zastupitelé definitivně schválili na začátku letošního roku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články