Radnice i lidé ve Šternberku vybírají podobu sochy na náměstí

Zdroj
Martina Šaradínová
Vložil
ČTK
17.01.2006 22:10
Praha

ŠTERNBERK (Olomoucko) - Město Šternberk hledá podobu sochy Stroj času, která by na podzim měla ozdobit opravené Hlavní náměstí. Radnice vypsala soutěž na nejlepší zpracování výtvarného řešení objektu a odborná komise vybrala dílo Jiřího Plieštika z pražské Akademie výtvarných umění. Nyní mají možnost z návrhů vybírat i lidé prostřednictvím ankety. Návrhy jsou vystaveny v budoucím sídle výtvarného a tanečního oboru Základní umělecké školy v Partyzánské ulici.

Radnice oslovila 13 umělců, vlastní pojetí objektu jich zaslalo devět. "Konečné slovo při výběru bude mít rada města. Ta přihlédne jak k výsledkům výtvarné soutěže, tak k názorům obyvatel. Socha má být totiž určena zejména lidem," řekl dnes novinářům vedoucí odboru rozvoje a investic šternberské radnice Pavel Sehnal.
Místostarosta Jiří Zemánek věří, že socha oživí náměstí a přiměje k zastavení nejen turisty, ale i obyvatele města. "Socha by měla být na svém místě koncem října spolu se slavnostním otevřením zrekonstruovaného náměstí. Náklady na její pořízení by měly činit maximálně 1,8 milionu korun," řekl Zemánek. Podle něj by měl objekt připomínat proud času a posílit povědomí o Šternberku jako městě času a hodin.
Socha Stroj času je součástí projektu Město Šternberk - Proměny v čase, čas v proměnách. Jeho součástí je rekonstrukce centra města, tedy Hlavního a Horního náměstí, ulic Radniční a Bezručova a nádvoří bývalého augustiniánského kláštera. V rámci projektu vznikne i Expozice času, která nahradí výstavu časoměrné techniky, jež byla v minulosti ve šternberském hradu.
Z celkového objemu 89,5 milionu korun již město investovalo 34,1 milionu korun, letos utratí zbytek. Stavebně dokončena je již téměř rekonstrukce Bezručovy ulici a nádvoří kláštera. Veškeré práce by měly být hotovy na podzim. Celkem 75 procent nákladů poskytla Evropská unie, o zbytek se podělilo město a ministerstvo pro místní rozvoj. Cílem projektu je zatraktivnit centrum města.
0 komentářů
přidat komentář