Kabinet ve středu posoudí půjčky mladým na rekonstrukci bytů

Vložil
ČTK
17.01.2006 14:20
Praha

    PRAHA - Kabinet ve středu rozhodne o půjčkách určených na rekonstrukce bytů pro lidi do 36 let. Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje, aby mladí lidé mohli od března získat státem zvýhodněnou půjčku na rekonstrukci bytu až do 150.000 korun. Na půjčku budou moci dosáhnout lidé, kteří žijí v manželství či pečují o nezletilé dítě.
    Podle návrhu vládního nařízení stačí, aby věkovou podmínku splnil pouze jeden z manželů. Žádná fyzická osoba nesmí být příjemcem úvěru opakovaně.
    Finance bude možné užít na modernizaci bytu, bytového domu či rodinného domu, který mají žadatelé ve svém vlastnictví či spoluvlastnictví. Zvýhodněný úvěr mohou využít osoby, které jsou nájemci bytu v bytovém nebo rodinném domě, pokud je ve vlastnictví bytového družstva, jehož je žadatel členem. Úvěr bude podle návrhu ministerstva úročen roční dvouprocentní sazbou s desetiletou splatností.
    Zvýhodněné úvěry má poskytovat Státního fondu rozvoje bydlení. Při předpokládaném počtu 6500 příjemců úvěrů ročně plánuje úřad čistý výdaj fondu v prvním roce na 975 milionů korun. "V dalších letech se splácením jistiny i úroků tento objem snižuje a od 11. roku se jedná o čistý příjem fondu," uvádí předkládací zpráva, kterou má ČTK k dispozici.
    K návrhu měl v minulosti výhrady zmocněnec vlády pro lidská práva Svatopluk Karásek, podle kterého je návrh diskriminační, jelikož výhodné úvěry směřují jen k některým osobám do 36 let. Podle něj by podpora měla být poskytována všem osobám pod touto věkovou hranicí. Ministerstvo navrhuje této připomínce nevyhovět s odůvodněním, že smyslem návrhu je podpora pro-rodinné politiky s důrazem na mladá manželství a mladé rodiče.
    Pokračovat budou tzv. novomanželské půjčky, které jsou určené stejné skupině obyvatel, ale na výstavbu či pořízení bytu. V minulém roce podle dřívějšího vyjádření ministra Radko Martínka mělo na tyto půjčky dosáhnout zhruba 7000 žadatelů.
0 komentářů
přidat komentář