EU počítá na panelové domy jen s malými prostředky, ČR nesouhlasí

Vložil
ČTK
15.01.2006 20:35
Belgie

Brusel

BRUSEL - Rekonstrukce panelových domů zřejmě v budoucích výdajích z fondů Evropské unie zůstane jen okrajovou položkou. A to navzdory usnesení prosincového summitu EU, které bylo možné vykládat jako zelenou pro masivní financování těchto aktivit. Vyplývá to z dosavadní podoby návrhu příslušného nařízení unie, které má plnou podporu Evropské komise. Česká republika s ním ale nesouhlasí.

Píše se v něm, že na bydlení lze strukturální fondy EU použít "výjimečně". Nové členské země mohou na tento účel spotřebovat nejvýše tři procenta z operačního programu, který toto počínání zahrne. Podmínkou bude ucelený plán rekonstrukce městské zástavby a cílem musí být "obnova sociálního bydlení včetně energetické účinnosti".
ČR připravila spolu se Slovenskem, Polskem a Maďarskem memorandum, ve kterém navrhuje objem prostředků pro účely bydlení podstatně zvýšit. Evropské fondy by neměly být použitelné jen na "sociální byty" a na zateplování, ale obecně na panelová sídliště, kde hrozí sociálního vyloučení jeho obyvatel. Celková použitelná suma by se měla rovnat třem procentům prostředků, které má daná země k dispozici ze strukturálních fondů EU, nikoli jen z jednoho domácího operačního programu.
Komisařce pro regionální rozvoj Danutě Hübnerové z Polska se naopak návrh zamlouvá. "Jsem spokojena se zněním, které jasně říká, že jde o výjimečnou věc. Doufám, že to bude v této podobě zachováno," řekla ČTK. Domnívá se, že takto budou evropské peníze sloužit nikoli jako hlavní zdroj financování, ale jako podnět pro soukromé investice a banky. Komise již připravila koncepci, jak do rekonstrukce panelových sídlišť v nových zemích zapojit Evropskou investiční banku a Evropskou banku pro obnovu a rozvoj.
Nový návrh nařízení připravili britští a rakouští diplomaté těsně před Vánocemi, když do předchozího textu vtělili výsledky prosincového summitu, na němž se EU dohodla na příštím sedmiletém rozpočtu a pravidlech rozdělování výdajů. Nyní bude předmětem několika kol jednání mezi členskými státy, Hübnerová ale neočekává změny. Ty mohou podle ní ovšem nastat, až se předloha dostane na plénum Evropského parlamentu.
ČR a další země budou usilovat o podporu poslanců pro své požadavky, nejen pokud jde o bydlení. Hlasování ve výboru EP pro regionální politiku před několika měsíci ale ukázalo, že požadavky europoslanců z nových zemí nemají většinovou podporu. Pokud jde o bydlení, výbor se také přidržel termínu "sociální byty", který není v evropském právu upraven a členské země ho vysvětlují každá jinak.
V Česku neexistuje žádná definice, z podstaty věci ale podle odborníků vyplývá, že "sociální byty" by měly být ve veřejném, tedy obvykle obecním vlastnictví. Česká strana si však přeje, aby evropské peníze mohly využívat na opravy panelových domů nejen obce, ale i družstva a jiné subjekty, které dnes sídliště spravují.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
bourat
meta
16.01.06 10:46
zobrazit všechny komentáře