GVU v Ostravě představí nový Dům umění od Josefa Pleskota

Zdroj
Galerie výtvarného umění Ostravě
Vložil
Tisková zpráva
23.05.2011 17:20
Ostrava - V pondělí 30. května 2011 v 17 hodin se v ostravském Domě umění uskuteční prezentace projektu na přístavbu Domu umění spojená s veřejnou diskuzí. Ve veřejné zakázce o studii nového Domu umění byl vybrán návrh předního českého architekta Josefa Pleskota. Vizualizaci projektu představí Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), Josef Pleskot, architekt, a Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.
     "Přístavba stávajícího Domu umění je nevyhnutelnou záležitostí. Dům umění, architektonický skvost z roku 1926, již nesplňuje všechny potřeby galerie pro 21. století. Výstavní prostory jsou nedostačující stejně jako veškeré další zázemí pro činnost instituce i pro návštěvníky," říká Jiří Jůza, ředitel GVUO.
     Nový Dům umění by měl vyřešit několik současných klíčových problémů. Prostory pro stálé expozice ze sbírek GVUO, které nyní prakticky neexistují, získají prostor o rozloze 1 850 m². Výstavní sály pro krátkodobé expozice nabídnou 1 150 m² pro reprezentativní projekty typu Svárů zření. Vstupní zóna s informačními panely a obrazovkami poskytne infocentrum, zázemí pro návštěvníky, prodejnu suvenýrů a kavárnu.
     Počítá se také s dostatečnými prostory pro práci se sbírkami a přípravu výstav (400 m²) a speciálními místnostmi pro vzdělávací aktivity o rozloze 300 m², jako jsou ateliéry, laboratoře, dětská galerie se zázemím, studijní centrum s otevřenou studijní zónou, kvalitní odbornou knihovnou i studovnou pro veřejnost a multifunkční sálem pro 150 osob.
     "Vzhledem k současnému pojetí evropského muzea umění je žádoucí, aby nová budova zvýraznila Galerii výtvarného umění v Ostravě jako veřejnou instituci pro 21. století, která bude otevřená a transparentní a jež bude neokázalým, avšak výrazným symbolem regionu," vysvětluje Jůza.
     Po své dostavbě a rekonstrukci tedy GVUO nabídne návštěvníkovi mnohočetnou zkušenost, skládající se ze stálé expozice, dočasných výstav, vzdělávacích aktivit, doprovodných divadelních, filmových a hudebních představení malých žánrů, studijního centra, knihovny, knihkupectví a kavárny.
     "Galerie tak poskytne návštěvníkům možnost získat interaktivní zkušenost s výtvarným uměním, včetně počítačových animací a interaktivních programů, a to jak ve stálé expozici, tak v učebních prostorách," doplňuje Jůza.
     Nový Dům umění se stane moderním muzeem umění, polyfunkční institucí a kulturním centrem pro 21. století, které zajistí uživatelský komfort, kvalitu expozic a výstav, veřejnou přístupnost a dostatečné zázemí pro přípravu výstav.
     Cílem dostavby a rekonstrukce Domu umění je jednak rehabilitace Domu umění, zajištění efektivní péče i využití sbírek, nabídka příležitosti pro osobnostní rozvoj, a jednak vzdělávání a kvalitní trávení volného času obyvatelů Moravskoslezského kraje.
     "Hlavní příležitostí v rámci rekonstrukce a dostavby Domu umění pro účely nové podoby Galerie výtvarného umění v Ostravě je stát se po více než osmdesáti letech nejatraktivnějším moderním muzeem umění v České republice, které bylo nově postaveno," shrnuje Jůza vizi nové galerie.
     Celý projekt je koordinován a realizován ve spolupráci s Moravskoslezským krajem, zřizovatelem Galerie výtvarného umění v Ostravě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články