Brno chce do oprav Domu umění investovat 25,5 milionu

Zdroj
Tereza Fojtová
Vložil
ČTK
13.01.2006 18:55
Brno

BRNO - Brněnský Dům umění potřebuje kvůli ochraně vystavovaných děl zásadní rekonstrukci. Problémy způsobuje chybějící klimatizace a extrémní teploty v prostorách pod proskleným stropem. Brněnští radní schválili záměr postupné opravy v letech 2006 až 2009, která by měla stát 25,5 milionu korun, řekl dnes novinářům náměstek primátora Jan Holík.

Podle něj počítaly první návrhy na rekonstrukci s částkou asi 120 milionů korun. "Tolik peněz ale nemáme, a tak jsme společně s ředitelem Domu umění hledali levnější řešení," řekl Holík. Rekonstrukce Domu umění by se měla podle něj uskutečnit v několika etapách tak, aby nebyl narušen výstavní provoz.
"Chtěli bychom zabránit tomu, aby byl dům delší dobu uzavřen, a zájemci si odvykli jej navštěvovat," řekl ČTK ředitel Domu umění Radek Horáček. S částkou, která je na opravy navržena, je vedení Domu umění více méně spokojeno. "Je to sice nejskromnější řešení problémů budovy, riziko, že požadavek na zásadnější opravu by zůstal léta nevyslyšen, jsme ale nechtěli podstoupit," doplnil. Technicko-ekonomické zadání musí ještě schválit zastupitelstvo.
V první fázi, která by měla začít nejpozději do roka, se rekonstrukce dotkne vytápění, bude také zastíněn prosklený strop. V dalších etapách chce vedení Domu umění prověřit statiku budovy a odstranit vlhkost, budova získá bezbariérový přístup.
Dům umění v Brně byl ve stylu vídeňské secese postaven v roce 1910. Po druhé světové válce jej v duchu funkcionalismu přestavěl světoznámý architekt Bohuslav Fuks (nebo Fuchs? - pozn. red.). Poslední rekonstrukce objektu byla v 60. letech. Předchozí vedení Domu umění plánovalo rozsáhlou rekonstrukci za 110 milionů korun. Pro takto nákladnou rekonstrukci nezískalo pochopení u vedení města.
0 komentářů
přidat komentář