Dvě desítky jubilantů Mánesa vystavují na tradiční výstavě

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
12.01.2006 20:10
Praha

PRAHA - Dvaadvacet členů výtvarného spolku Mánes, kteří v letošním roce slaví životní jubileum, se sešlo na tradiční výstavě. Přehlídka jejich malířských, sochařských, architektonických i fotografických děl se ode dneška koná ve spolkové galerii, jež se nachází ve známém kubistickém paláci Diamant v pražské Spálené ulici. Potrvá do 10. února.

Nejstaršími letošními jubilanty jsou malíř Milan Grygar, kterému bude 24. října 80 let, a architekt Jiří Lasovský, který stejný věk oslaví 15. května. Pětasedmdesátku letos oslaví architekt Vladimír Hora a sochař Stanislav Hanzík. Čtyři členové Mánesa budou letos pětašedesátiletí - architekti Vlado Milunič a Eduard Schleger a sochaři Jaroslav Matouš a Peter Oriešek.
Šedesátku oslaví pět jubilantů - architekti Michal Brix a Jaroslav Šafer, malíři Jana Budíková, Jaroslav E. Dvořák a Jiří Sozanský. Architekt Ladislav Lábus, sochaři Jan Exnar a Jasan Zoubek a fotograf Pavel Mára budou letos mít pětapadesát let a padesátku oslaví malíři Vojtěch Adamec mladší, Aleš Knotek a Ivan Komárek a sochař Jiří Plieštik. Nejmladším vystavujícím jubilantem je architekt Petr Malinský, jemuž bude 45 let.
Výstava jubilantů patří v Mánesu k tradičním. Ty se dříve konaly v budově Mánesa, kterou spolek v roce 1930 postavil na pražském nábřeží. V roce 1956 však byl rozpuštěn a dům připadl Českému fondu výtvarných umění, který se v 90. letech přetransformoval v Nadaci Český fond umění.
Od roku 1993 se Mánes snažil soudní cestou budovu získat zpět. Od roku 2004 však platí pravomocný rozsudek Nejvyššího soudu, který určil jako vlastníka budovy nadaci. Mánes podal stížnost k Ústavnímu soudu, který ji loni v lednu zamítl s tím, že Nejvyšší soud rozhodl správně.
Spolek hledal prostory pro své výstavy, které v minulých letech pořádal na různých místech v republice. Po domluvě s novým nájemcem domu ve Spálené získal v roce 2004 suterénní prostor, který nabízí i dalším výtvarníkům.
0 komentářů
přidat komentář