Letos skončí úpravy Zelené hory, na níž stojí památka UNESCO

Vložil
ČTK
11.01.2006 00:05
Žďár nad Sázavou

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU - Letos skončí sadové úpravy Zelené hory ve Žďáru nad Sázavou, na níž stojí kostel svatého Jana Nepomuckého, památka UNESCO.

Podle projektu bude do března pokáceno ještě 280 stromů, vysazeny budou nové dřeviny a po jejím obvodě budou vybudovány chodníky, kde budou mít turisté k dispozici lavičky, informační cedule i odpadkové koše, řekl dnes ČTK starosta města Jaromír Brychta (ODS). Podle projektu bude na Zelené hoře vykáceno celkem 500 stromů ve věku sto až sto třicet let. Vymýcená zeleň bude nahrazena desítkami kusů nových dřevin tak, aby památka byla jako v minulých staletích zdaleka vidět, upozornil starosta.
Asi ve dvou třetinách hory bude letos vybudováno na 560 metrů kamenného chodníku a 270 metrů chodníku z minerálního betonu. Na 3000 metrech čtverečních budou založeny trávníky. Náletové dřeviny byly odstraněny z celkem 10.000 metrů čtverečních, shrnul.
Zelená hora byla na seznam památek UNESCO zapsána před 12 lety, pozemky kolem kostela byly ve vlastnictví Radslava Kinského. Město je před lety směnilo za jiné, aby se mohlo pustit do úprav okolí. O samotnou památku se ale stará stát. Na rekonstrukci ambitů obklopujících kostel vynaložil na 60 milionů korun. Po náročném průzkumu pak začala obnova interiérů kostela. Peníze ale na ni plynou pomalu, zhruba po dvou milionech ročně. Lešení by tak podle starosty mohlo v kostele stát i 15 let.
Město nejdříve vybudovalo nový hřbitov a obřadní síň, aby se tam mohly přemístit hroby od kostela. Letos vynaloží dalších 13,5 milionů na jeho rozšíření. Na deset milionů dalo město na rekonstrukci k památce přilehlé Sychrovy ulice a další do obnovy přístupové cesty podél Konventního rybníku. Vybudovány byly bezbariérové chodníky, nové osvětlení, či parkovací místa u kostela pro postižené. K památce vede obnovené schodiště lemované novým stromořadím.
0 komentářů
přidat komentář

Související články