Praha prodá pozemky Národní knihovně pro výstavbu nové budovy

Zdroj
Petra Měšťanová
Vložil
ČTK
11.01.2006 00:35
Praha

PRAHA - Hlavní město prodá Národní knihovně pozemky na Letné, kde by měla vyrůst nová budova knihovny. Jejich převod dnes schválili radní. Hlavní město prodá pozemky za administrativní cenu 2643 korun za metr čtvereční, celkem tedy za 31,5 milionu korun. Jejich tržní hodnota je 5000 korun za metr čtvereční. Je to vklad města Prahy do projektu, řekl dnes novinářům radní Pavel Klega.

Na nákup pozemků použije Národní knihovna částečně peníze slíbené od ministerstva kultury a 4,7 milionu korun dá z vlastních rezerv. Příspěvek na novou budovu slíbil krátce po svém nástupu do funkce ministr kultury Vítězslav Jandák, měla by činit 25 milionů korun.
Stavba nové budovy má řešit prostorové problémy, které má Národní knihovna od konce 19. století. Pozemek na konci Letenské pláně u stanice metra Hradčanská je veden v územním plánu jako místo "pro zástavbu z oblasti kultury nebo církví". Nový objekt, do kterého by umístila většinu svých knihovních fondů vzniklých po roce 1800, by chtěla mít knihovna postavený do roku 2010. Náklady na stavbu se odhadují přibližně na dvě miliardy.
O převodu pozemku se podle Klegy vedla jednání celý rok. "Projektanti městského okruhu rozvažovali možnost, zda bude vůbec přípustné umístit a realizovat objekt Národní knihovny a současně realizovat stavbu městského okruhu v úseku Myslbekova - Pelc - Tyrolka," uvedl Klega. Pozemky jsou v majetku hlavního města a v současnosti jsou částečně zastavěny areálem tramvajové smyčky.
Návrh na novostavbu podpořilo ministerstvo kultury. To má však každoročně na investice k dispozici půl miliardy korun, peníze tedy musí jít ze státních zdrojů jinou cestou. Zatím není zřejmé, kdy investiční záměr projedná vláda. Stavba samotná by mohla podle dřívějšího vyjádření ředitele knihovny Vlastimila Ježka začít v roce 2008.