Novoborští občané zachránili kapli svaté Anny

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
10.01.2006 13:25
Nový Bor

NOVÝ BOR - Novoborští občané a podnikatelé pomohli zachránit kapli svaté Anny ve Vodní ulici v Arnultovicích. Město použilo na její opravu výtěžek dražby studentských prací a některé místní firmy provedly stavební úpravy zadarmo. Starosta Radek Nastič dnes ČTK řekl, že město chce tímto způsobem opravit každý rok alespoň jednu církevní památku.

"Samozřejmě se snažíme získat finance na rekonstrukce i formou dotací a grantů. Zájem lidí o stav památek nás ale velmi těší," dodal.
Kaple je z přelomu 19. a 20. století. Stavba s neporušeným režným spárovým zdivem potřebovala opravu střechy a věžičky. "Byla ve velmi špatném stavu. Dlouhodobě do ní zatékalo, narušena byla konstrukce stropů včetně omítky," řekl Josef Neumajer z odboru památkové péče. Během oprav se uvnitř kaple objevily zajímavé fragmenty původní malby.
Úředníci sehnali již prostředky na opravu kříže na Palackého náměstí. Plánují také opravu výklenkové kaple v Nové Skalici a sochy Immaculaty za kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Novém Boru. Na obě akce, které si vyžadají asi 150.000 korun, již mají zpracovaný restaurátorský záměr.
0 komentářů
přidat komentář