V Domažlicích má vyrůst nový evangelický kostel

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
09.01.2006 20:55
Domažlice

DOMAŽLICE - V Domažlicích by měl do dvou let vyrůst nový kostel. Chtějí ho postavit členové místního sboru Českobratrské církve evangelické v městském Hanově parku. Stavba přijde asi na devět milionů korun, řekla ČTK kurátorka sboru Milena Wolfová.

O nový sborový dům usiluje podle ní domažlický evangelický sbor od svého vzniku po první světové válce. "Stavbu znemožnila nejprve okupace a poté měnová reforma v padesátých letech, která znehodnotila ušetřené prostředky," vysvětlila Wolfová. Nový sborový dům s modlitebnou a prostory k setkávání bude na pozemku, který už sbor vlastní a který je v územním plánu vyčleněn pro stavbu kostela. Budova bude bezbariérová a nabídne mimo jiné ubytování pro hosty.
Na stavbu získal sbor dotaci z církevní sbírky, část peněz získá z prodeje současného sborového domu. Členové sboru vítají i další finanční dary. I když se budou na stavbě svépomocí podílet, stále jim ještě chybí kolem 2,7 milionu korun. Domažličtí evangelíci ale doufají, že v novém domě přiblíží sborový život i dalším obyvatelům města a okolí.
Sbor zatím využívá budovu, která původně sloužila jako hostinec. Věřícím ale nestačí jednak velikostí, jednak jim neposkytuje důstojné prostředí pro bohoslužby. Každou neděli na ně chodí kolem 40 lidí. "Chybí dostatečné zázemí pro setkávání dětí a mládeže, konání biblických hodin nebo pořádání větších duchovních a kulturních akcí, například pravidelných setkávání s partnerským sborem z nedalekého bavorského Furth im Waldu," vysvětlila Wolfová.
0 komentářů
přidat komentář