V Ostravě začal protest proti developerské soutěži na Karolinu

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
09.01.2006 20:50
Ostrava

OSTRAVA - Protestní akci proti vyhlášení developerské soutěže na zástavbu území bývalé koksovny Karolina v Ostravě dnes zahájilo občanské sdružení Za starou Ostravu. Pro protest nazvaný Posvítíme si na Karolinu si sdružení zvolilo netradiční způsob. Za pomocí laserového světla promítá na prázdnou plochu Karoliny nápisy glosující způsob, jakým město přistupuje k zastavění této plochy. Pokud sdružení neporušuje zákon, má právo prezentovat své názory, reagoval na protest náměstek primátora Vít Ruprich.

Město vyhlásilo koncem loňského roku developerskou soutěž na toto lukrativní území a ustoupilo tak od dřívější koncepce polských architektů, kteří se svým návrhem na budoucí podobu území uspěli v mezinárodní architektonické soutěži.
Protest potrvá až do středy a promítat se bude vždy od 06:00 do 07:30 a od 17:00 do 18:30. Dnes se například na ploše objevily slogany jako Centrum za všechny prachy či Předvolební supermarket: městský výprodej. "Zvolili jsme tento 'pozitivní' způsob protestu proto, že při něm nedojde k nepovolenému vstupu na pozemek, narušení veřejného pořádku ani žádnému poškození," řekla ČTK Olga Slámová ze sdružení Za starou Ostravu.
Dodala, že sdružení s městem o celé problematice různou formou jednalo, i přes jeho připomínky a nesouhlas České komory architektů však město nakonec vyhlásilo developerskou soutěž.
"Naše požadavky jsou stále stejné. Chceme architektonicky kvalitní řešení a otevřenou a čistou soutěž. Stále si myslíme, že Karolina si zaslouží jen to nejlepší a že výsledek by neměl být ovlivněn ani spěchem ani politickými nebo soukromými zájmy," dodala Slámová.
Náměstek Ruprich ČTK řekl, že město je diskusi otevřeno. "I ve vyhlášení developerské soutěže na Karolinu je uvažováno s veřejnými představeními těch projektů, aby zastupitelé měli nějaké názory veřejnosti," podotkl.
Developerská soutěž by měla trvat do dubna a do poloviny roku chce město vybrat vítězný projekt. Město Ostrava by prodejem pozemků na území bývalé koksovny Karolina mohlo získat zhruba 200 milionů korun. Celé území má rozlohu zhruba 36 hektarů, nezastavěná plocha však tvoří přibližně 30 hektarů.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kilo, mega, giga, terra...
Jan Kratochvíl
09.01.06 09:16
kurva dyť sme chlapi z ostravy
Pol
10.01.06 09:32
zobrazit všechny komentáře