Regenerace největšího libereckého sídliště přijde na 96 mil.

Vložil
ČTK
06.01.2006 11:30
České Budějovice

LIBEREC - Regenerace největšího sídliště ve stotisícovém Liberci - Rochlice, přijde v příštích letech podle odhadů na 96 milionů korun. Oblast, již podle odhadů obývá především v panelových domech až 16.000 lidí, trpí hlavně nedostatkem parkovacích ploch, přehuštěnými komunikacemi a nedostatkem zeleně a volných ploch pro volný čas. Informuje o tom dnešní liberecká příloha deníku Právo.

Na regeneraci sídliště postaveného v 80. letech minulého století by měl přispět i stát v rámci dotací z ministerstva pro místní rozvoj. Rozdělena je do čtyř etap a uskutečnit by se měla v příštích pěti až osmi letech. "Letos chceme začít první etapou, jejíž rozpočet je 19 milionů korun. Z ministerstva ale můžeme na tuto fázi dostat jen asi šest milionů, zbytek musíme financovat z rozpočtu," řekl deníku liberecký primátor Jiří Kittner.
První etapa počítá s rozšířením parkovacích ploch a komunikací, přeložkami inženýrských sítí, úpravou pěších tras, panelákových vnitrobloků a úpravy zeleně. Největším problémem jsou ale úzké ulice ve vnitroblocích a nedostatek ploch k parkování. "Původní projektanti sídliště ve své době nepočítali s tím, že pomalu každá domácnost bude mít auto," řekl Kittner.
Parkování by měly vyřešit tři velkokapacitní parkovací domy, které radnice v různých částech sídliště plánuje. První v Ježkově ulici s kapacitou 200 míst by měl sloužit už za rok. Podle Ladislava Fuchse z odboru rozvoje libereckého magistrátu počítá projekt s výstavbou polyfunkčního domu, kde budou uzavřené garáže, které město rozprodá občanům Další plocha bude sloužit pro sportovní a jiné aktivity. Další parkovací dům začne město připravovat ještě letos.
0 komentářů
přidat komentář