Brněnské muzeum Anthropos se po tříleté opravě otevře veřejnosti

Zdroj
Tereza Fojtová
Vložil
ČTK
05.01.2006 13:15
Praha

    BRNO - Brněnský muzejní pavilon Anthropos s archeologickou expozicí se letos po třech letech oprav otevře veřejnosti. Stavební práce na pavilonu již skončily. Nyní se připravuje i nová podoba expozice o nejstarší historii lidstva, která již bude zahrnovat aktuální poznatky a výsledky archeologických výzkumů.
    "Otevření expozice plánujeme na konec května, nově pavilon zůstane otevřen i přes zimu," řekl dnes ČTK vedoucí Anthroposu Petr Kostrhun.
    Původní expozice, jejíž kořeny sahaly až do roku 1928, podle pracovníků Moravského zemského muzea fyziky i vědecky zastarala. Ani v její nové podobě ale nebude scházet symbol výstavy z dob první republiky, model 3,5 metru vysokého vycpaného mamuta, kterého později doplnilo i mládě. "Nyní budou oba mezi kulisami zobrazujícími jejich přirozené prostředí a přibudou i další kostry a modely pravěkých zvířat," doplnil Kostrhun.
    Výstavní prostory obohatí i audiovizuální technika včetně dotykových obrazovek a mnoha interaktivních prvků. Vlastní expozice bude rozdělena do čtyř celků věnovaných genetice člověka a jeho nejbližších příbuzných primátů, vývoji lidského rodu i nejstaršímu umění.
    V opravené budově přibude také přednáškový sál a další menší výstavní sál určený pro krátkodobé výstavy. "I nadále počítáme s návštěvou laické i odborné veřejnosti, významnou část budou tvořit žáci a studenti," uvedl vedoucí.
    Pavilon je jedním z mála objektů postavených ve 20. století v České republice speciálně pro výstavní účely. Byl otevřen v roce 1964. Mezi jeho hlavní nedostatky patřilo to, že ho nebylo možné vytápět, a proto byl v zimních měsících uzavřen. Počátky expozice Anthropos, jejímž autorem byl Karel Absolon, sahají až do roku 1928, kdy byla součástí Výstavy soudobé kultury na vznikajícím brněnském výstavišti.
0 komentářů
přidat komentář