V Praze letos přibude nová stanice metra v depu Hostivař

Vložil
ČTK
05.01.2006 01:30
Praha

PRAHA - V Praze letos přibude nová stanice metra. Bude v depu Hostivař na lince A. Podle radního pro dopravu Radovana Šteinera (ODS) začne sloužit cestujícím v dubnu nebo v květnu. Výstavba stanice začala loni, v letošním rozpočtu je na ni asi 300 milionů korun. Celkové náklady budou činit zhruba miliardu Kč, řekl ČTK Šteiner.

Součástí stanice bude velké záchytné parkoviště pro několik set automobilů. Bude sloužit hlavně řidičům ze středních Čech, kteří nyní jezdí na parkoviště ke stanici Skalka. "Je to místo, kde nevadí, když tam budou jezdit stovky aut, což je proti Skalce rozdíl," poznamenal Šteiner. V okolí je průmyslová zástavba.
U nové stanice bude končit také většina autobusů, které nyní zajíždějí ke Skalce. Depo Hostivař bude konečnou hlavně pro linky ze sídlišť v Praze 15.
Letos bude také pokračovat výstavba metra z Ládví do Letňan na trase C. Otevření úseku se předpokládá v roce 2008. V letošním rozpočtu je na výstavbu této části podzemní dráhy 1,4 miliardy korun, 420 milionů Kč činí státní dotace.
Podle Šteinera je tento rok potřeba částka asi dvakrát vyšší. Podle něho jsou tři možnosti, jak peníze získat. Jsou to úvěr Evropské investiční banky, využití části spořícího účtu města nebo zvýšení státního příspěvku, vyjmenoval radní.
Bude také pokračovat výstavba mimoúrovňové křižovatky Malovanka u Strahovského tunelu, na kterou je v rozpočtu asi půl miliardy korun. Očekává se zahájení stavby severozápadní části vnitřního automobilového okruhu v úseku Špejchar - Pelc-Tyrolka, poznamenal Šteiner.
Zástupci města věří, že Ředitelství silnic a dálnic začne letos stavět části vnějšího automobilového obchvatu na jihu Prahy v úseku Slivenec - Lahovice - Vestec. Bude také pokračovat výstavba železničního Nového spojení, jehož součástí jsou tunely pod Vítkovem. Investorem je Správa železniční dopravní cesty.
Za výrazné finanční podpory Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) bude pokračovat stavba Vysočanské radiály mezi Kbelskou ulicí a vnějším obchvatem. Podle Šteinera na to půjde asi 400 milionů korun. "Cílem je zprovoznit radiálu v roce 2007," řekl. Asi 200 milionů korun letos bude na stavbu mimoúrovňové křižovatky ulic Kbelská, Liberecká a Veselská. Dokončena by měla být nová silnice mezi Malou a Velkou Chuchlí.
Letos by také mohla podle Šteinera začít výstavba prodloužení Pobřežní ulice na Rohanském ostrově. Město na to bude žádat dotaci z fondu regionálního rozvoje Evropské unie. Zahájit by se také mohla stavba tramvajové trati z Laurové, kde je nyní nevyhovující smyčka, do Radlické ke stanici metra.
Město vyčlenilo peníze i na opravy ulic. Bude třeba dokončena rekonstrukce Křižíkovy ulice a Rašínova nábřeží. Opravovat se bude i nábřeží Edvarda Beneše, Janáčkovo nábřeží, Anglická a s přispěním SFDI Jižní spojka. Pokud se městu podaří získat dotaci EU, bude se rekonstruovat poslední část Broumarské ulice.
0 komentářů
přidat komentář