V Ostravě se zřítil Lidl, pod troskami možná lidé

Vložil
ČTK
04.01.2006 00:15
Ostrava

OSTRAVA - Pod váhou těžkého sněhu se dnes večer v Ostravě zřítila střecha supermarketu Lidl. Pod troskami možná zůstali nejméně dva lidé, řekl ČTK operační důstojník centra tísňového volání. Podle mluvčí severomoravské policie se informace o počtech zasypaných lidí liší, prý by pod sutinami nemusel být nikdo. Zatím bylo zjištěno jedno zranění. Dvacetiletá prodavačka má pohmožděné rameno, řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Chování psů cvičených na vyhledání obětí v troskách asi po hodině pátrání naznačilo, že by pod střechou mohla jedna osoba zůstat. Hasiči a záchranáři proto opakovaně vstupují do objektu, aby ho prohledali. Zatím nikoho nenašli. Vnitřek prodejny zároveň prohledávají pomocí speciální kamery umístěné na dlouhém rameni. Na místě stále panuje velký ruch.
Neštěstí se stalo v 19:30 v části Moravská Ostrava u nákupního centra Futurum. Supermarket byl v tu dobu otevřen. Uvnitř ale bylo podle Kůdela málo lidí. "Zřejmě cítili, že se bortí, a stihli utéct," uvedl. Případní nezvěstní podle pracovníka centra tísňových informací budou z řad zaměstnanců. Střecha je poškozena nad jednou třetinou objektu, kde byl sklad. Trosky se navíc zachytily o regály a jen v jednom místě spadly až na zem. Zaměstnancům se tak vytvořil dostatečný prostor, aby mohli z budovy odejít, řekl ČTK hasič z centra tísňového volání.
Zpočátku se záchranáři domnívali, že pod troskami zůstalo pět lidí. Po chvíli se počet pohřešovaných snížil na dva. Není ale vyloučeno, že pod střechou nikdo není. Nyní záchranáři čekají na dalšího psa, jenž by jim pomohl s vypátráním možné oběti. Hasiči zároveň rozebírají sutiny u chladících boxů v zadní části objektu, které dva psi označili, že by tam mohl být zasypaný člověk.
Podle stavebního technika je střecha natolik poškozena, že se bude muset celá strhnout. Obvodové zdi nejsou narušeny. Na zřícení střechy podle hasičů měla vliv tíha sněhu. Příčinou ale mohla být současně i technická závada v konstrukci, uvedl.
"Informovali jsme všechna velká nákupní střediska v Ostravě i celém kraji, protože mají většinou ploché nebo mírně šikmé střechy. Majitelé by se měli začít zabývat kvalitou jejich konstrukce," řekl České televizi ředitel hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Zdeněk Nytra. Na místě hlídá policie. Stále se jí nepodařilo kontaktovat jednatele firmy.
Sníh již v úterý probořil střechu haly soukromé firmy vyrábějící umělý kámen v Hošťálkové na Vsetínsku. Do vnitřních prostor budovy se probořila značná část střechy o rozměrech patnáctkrát 25 metrů. Zaměstnanci zraněni nebyli, škodu majitel odhadl na čtyři miliony až pět milionů korun.
Vážné neštěstí se stalo v Německu. Sníh v pondělí probořil střechu zimního stadionu v bavorském Bad Reichenhallu. Podle posledních informací pod troskami zřejmě zahynulo až 15 lidí.
0 komentářů
přidat komentář