Urban chce prosadit vyvlastňování pozemků pro průmyslové zóny

Zdroj
ČTK
Vložil
Jan Kratochvíl
02.09.2005 09:15
PRAHA  - Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) chce, aby bylo možné vyvlastnit pozemky i kvůli budování průmyslových zón, informují dnešní Hospodářské noviny. Chystá se proto takový paragraf dostat do návrhu zákona o vyvlastňování pozemků, který nyní projednává sněmovna. S jeho pomocí chce stát urychlit výstavbu silnic, dálnic nebo železnic.
Prosadit návrh na vyvlastňování ve prospěch průmyslových parků však bude obtížné, neboť s ním nesouhlasí ani koaliční partneři, ani opoziční ODS, a ČSSD také není jednotná, píšou HN.
Podle deníku Urban s požadavkem neuspěl při projednávání předlohy ve vládě. Ve sněmovně je podle listu připraven navrhnout změnu sociálnědemokratický poslanec Miloslav Kala.
"Tato možnost tu není, a to je chyba," řekl HN ministr Urban. Podle mluvčího ministerstva Iva Mravinace je návrh reakcí na nedávné problémy s přípravou průmyslových zón, především v Nošovicích na severní Moravě. Tam se nepodařilo vykoupit chybějících 30 hektarů a investor, jihokorejská automobilka Hyundai, odešel na Slovensko, poznamenávají HN.
Názor ministerstva obhajuje také šéf vládní agentury Czechinvest Radomil Novák. "Vyvlastnění pozemků pro průmyslové parky - jako nejkrajnější možnost v lokalitách národního významu - existuje v celé Evropě, konkrétně je zcela běžné ve Velké Británii," řekl.
Naopak důrazně nesouhlasí ministerstvo pro životní prostředí. "Jde přece o získání pozemků pro soukromé podnikatele, a na ty se veřejný zájem nemůže vztahovat. Budeme se snažit takovým pokusům o zvýhodnění průmyslových zón zabránit," prohlásil ministr Libor Ambrozek.
Poslanec vládní ČSSD Jaromír Schling je také s budoucím prokazováním veřejného zájmu na pochybách. "Je to přece jen něco úplně jiného než liniové stavby a bude to složité obájit," řekl HN. Rozhodující ale bude názor, který po diskusi zvítězí v celém poslaneckém klubu, dodal.
Ministerstvo se prosadit vyvlastňování kvůli průmyslovým zónám pokusí už podruhé. Před třemi lety s ním neuspěl ministr Miroslav Grégr. Impulsem tehdy byly obtíže Hranic na Moravě s koupí hektarového pozemku pro Firmu Philips. Ten majitelka Markéta Regecová nakonec prodala za 25 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář