Plzeňané už vědí, jak bude vypadat hotel v centru proti Prazdroji

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
27.12.2005 15:45
Plzeň

PLZEŇ - Plzeňská radnice má první návrh hotelu rakouské firmy UBX, který má stát v centru Plzně proti hlavní bráně pivovaru. Největší připravovaná novostavba ve městě za miliardu korun se skládá ze tří propojených budov - hotelu se 120 pokoji, administrativně-konferenčního centra a polyfunkční budovy s apartmány a obchody. Radnice už podepsala s investorem, který musí mít do konce srpna územní rozhodnutí i stavební povolení, nájemní i předkupní smlouvu na hektarový pozemek. ČTK to řekl náměstek primátora Vladimír Duchek.

Podle ředitele městského útvaru koncepce a rozvoje Milana Svobody je první návrh slibný, město pouze nesouhlasí s výškou administrativní budovy a s jejími příliš křiklavými oranžovými zdobnými prvky. "Velmi pozitivní je, že většina parkovacích míst je pod hotelem," uvedl Svoboda, podle něhož dozná ještě studie úprav. Investor zároveň připravuje podklady pro územní řízení.
Tříhvězdičkový hotel na svahu pod městským soudem "U Hamburku" má být podle smlouvy s městem zkolaudován do konce roku 2007, další dvě budovy s apartmány, kancelářemi a obchody do prosince 2011. Tyto dvě části musejí mít stavební povolení do 31. prosince 2009. Při nedodržení termínů může město podle Duchka od smlouvy jednostranně odstoupit, případně vyžadovat smluvní pokuty, které jsou stanoveny pro různé termíny v rozdílné výši.
UBX bude platit za pozemky roční nájem 250 Kč/m2. Nejpozději do konce roku 2012 je odkoupí v ceně 1000 korun za metr čtvereční. UBX Plzeň, založenou loni v říjnu, vlastní shodným dílem Warimpex Finanz- und Beteiligungs Aktiengesellschaft a UBM Realitätenentwicklung Aktiengesellschaft. UBM už postavila Anděl centrum v Praze a má hotely v Praze a ve Vídni.
Plzeň bude mít v blízké době tři nové velké hotely. Pražská developerská firma ECM zahájila v centru, poblíž pozemku UBX, stavbu čtyřhvězdičkového kongresového hotelu Diplomat Center se 195 pokoji. Hotel má být otevřen v prosinci 2006 a bude ho provozovat světový řetězec Marriott. Zhruba za rok má plzeňské Eximpo dokončit čtyřhvězdičkový hotel Primavera Park s 236 lůžky na Čechurově u výjezdu na jihoplzeňský Nepomuk.
V Plzni je nyní v hotelích a penzionech více než 1500 lůžek, ale v nejvyšší kategorii jen necelých 400. Zatím největším a nejlepším čtyřhvězdičkovým hotelem je Parkhotel se 144 lůžky.
0 komentářů
přidat komentář