2006 bude pro Paříž rokem muzeí

Zdroj
Pavel Zavadil
Vložil
ČTK
27.12.2005 13:55
Francie

Paříž

PAŘÍŽ - Přitažlivost francouzského hlavního města pro jeho uměnímilovné obyvatele a návštěvníky se v nadcházejícím roce znovu zvýší díky otevření či opětnému otevření řady významných kulturních stánků. Lví podíl přitom připadá muzeím.
    V těsném sousedství Eiffelovy věže se už vylupuje z lešení nejnovější přírůstek do dlouhého seznamu pařížských muzeí - Musée du Quai Branly (muzeum Branlyho nábřeží). Pod tímto neutrálním názvem se skrývá výtvor známého architekta Jeana Nouvela, v němž bude soustředěno na 300.000 artefaktů původních národů Afriky, Asie, Ameriky a Oceánie. Z tohoto obrovského počtu děl, která jsou nyní roztroušena po jiných muzeích, bude stálou expozici tvořit jen asi 4000, další budou uchovávána v depozitářích a bude možné je vidět na přechodných výstavách.
    Muzeum, na jehož výstavbě má zvláštní zájem prezident Jacques Chirac, známý svou vášní pro tento druh umění, mělo původně zahájit provoz už loni a ještě nedávno se mluvilo o únoru 2006. Teď to vypadá na červen. Chirac, jehož druhý mandát končí na jaře 2007 a který už sotva v Elysejském paláci zůstane, by tedy otevření svého "pomníku" měl stihnout.
    Jen nedaleko, na protilehlém břehu Seiny, budou ještě předtím opět otevřeny dvě kulturní instituce. Koncem ledna to bude Muzeum moderního umění města Paříže, umístěné v jednom ze dvou křídel Tokijského paláce. Druhé křídlo znovu otevře brány o měsíc později. Úpravy a opravy v obou křídlech trvaly přes dva roky.
    Muzeum soustřeďuje ukázky všech velkých směrů evropského umění 20. století včetně děl Pabla Picassa, Marka Chagalla nebo Fernanda Légera. Na zahájení se chystá velká výstava Pierra Bonnarda. Druhé křídlo paláce poskytuje prostor začínajícím umělcům.
    Počínaje červnem budou moci zájemci o díla zakladatelů moderního malířství zamířit i do Oranžérie, která je zavřena už od roku 2000. Na návštěvníky tady budou znovu čekat obrazy Cézanna, Renoira, Matisse, Modiglianiho, Moneta a dalších mistrů. Úpravy v Oranžérii měly být hotovy už loni, ale mezitím se pod ní našly zbytky hradební zdi z druhé poloviny 16. století. Výsledkem dohadů mezi archeology a vedením muzea je, že zeď bude procházet jedním ze sálů.
    Nedaleko Oranžérie, která shlíží ze zahrad Tuileries na náměstí Svornosti, bude pak v září - po desetileté přestávce - znovu zahájen provoz Muzea dekorativního umění. To je umístěno v jednom z křídel Louvru, ale působí nezávisle na tamním muzeu. Jeho stálé sbírky poskytují přehled dekorativního umění od středověku až po dnešek.
    Mezi dalšími kulturními stánky, které mají být v příštím roce znovu otevřeny, je i známé divadlo Odéon v  Latinské čtvrti, jež od roku 2002 prošlo kompletní renovací, a koncertní síň Pleyel.
0 komentářů
přidat komentář