Ministr Jandák: Nový památkový zákon bude do voleb

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
23.12.2005 07:40
Praha

PRAHA - Ministr kultury Vítězslav Jandák dnes zahájil veřejnou diskusi o reformě památkové péče. Její výsledky by chtěl znát za tři měsíce. Chce také připravit nový památkový zákon a převést některé státní hrady a zámky na kraje. "Památkový zákon bude do voleb - tedy připraven, aby mohl jít do sněmovny," řekl dnes ministr novinářům.

O reformě památkové péče začal ministr mluvit ve chvíli, kdy počátkem prosince odvolal všechny ředitele Národního památkového ústavu (NPÚ). Poté 5. prosince vypsal výběrové řízení na nové ředitele, uzávěrka přihlášek byla 9. prosince. Příliš krátkou dobu na výběr kandidátů kritizovala odborná veřejnost. Komise nedoporučila ministrovi žádného kandidáta a další termín odevzdání přihlášek je 10. ledna.
Dnes se ministr za krátký termín omlouval. "Myslel jsem, že umění a památkám v této zemi rozumí každý a nebude tedy těžké vybrat brzy nejlepší kandidáty," řekl Jandák. "Tímhle možná trochu razantním úkonem jsem udělal to, co jsme měl v podvědomí, aby konečně v této zemi začala diskuse o památkách," dodal.
K úvahám o tom, že je třeba udělat v památkové péči razantní změny, Jandáka vedou jeho údajná zjištění o neprůhledných výběrových řízeních v NPÚ či plýtvání peněz. Ještě mezi Vánocemi a Novým rokem chce požádat Nejvyšší kontrolní úřad o prošetření čtyř či pěti konkrétních kauz.
Památková péče se řídí zákonem z roku 1987. Zakotvuje například princip toho, že odborné posudky vytvářené NPÚ mají pouze poradní charakter; na druhé straně je samospráva se svými památkovými úřady, které často rozhodnutí odborníků nerespektují. Jandák nabízí čtyři varianty řešení - od ponechání současného stavu až po vytvoření státního památkového úřadu, jež by měl i moc exekutivní.
Před měsícem Jandák jednal s hejtmany o tom, zda by chtěli do své správy dostat státní hrady a zámky ve svých krajích. Jandák chce v držení státu ponechat jen podle něj nejvýznamnější objekty, mezi něž zahrnuje například Karlštejn, Konopiště či Hlubokou. Kraje by dostaly pouze objekty, sbírkové předměty by podléhaly stejnému režimu jako předměty ve státních muzeích. Podle Jandáka se hejtmanům do správy hradů moc nechce, bojí se, že by neměli peníze. "Ozval se mi jen hejtman (Zlínského kraje Libor) Lukáš, který by chtěl převést tři až čtyři objekty," řekl.
Příspěvky do diskuse o památkové péči mohou zájemci zasílat na adresu pamatky@mkcr.cz, která bude spuštěna v pátek v 08:00. Po každém měsíci chce ministerstvo udělat "sumarizaci názorů".
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Lepší titulek by byl:
23.12.05 05:11
zobrazit všechny komentáře

Související články