Biskup: Dluh na údržbě památek plzeňské diecéze je 3,5 miliardy

Zdroj
Petr Veber
Vložil
ČTK
23.12.2005 07:30
Praha

PRAHA - Na téměř 450 církevních stavbách plzeňské katolické diecéze je podle biskupa Františka Radkovského v dlouhodobém zanedbání údržby dluh 3,5 miliardy korun. I to bylo důvodem, proč se biskupství rozhodlo věnovat zhruba 100.000 korun ze čtvrt milionu, který utržilo za Gutenbergovu odpustkovou listinu, na založení Nadačního fondu Dominanty. Jeho výnosy by měly pomoci financovat péči o západočeské kulturní dědictví.

Fragment vzácného tisku z poloviny 15. století, náhodně nalezený při inventarizaci klášterních fondů ve vazbě jedné knihy, prodala církev Národní knihovně za cenu, kterou obě strany považují za "přátelskou". Stát má na podobnou památku podle Radkovského předkupní právo, spekulovat o vyšší ceně na běžném trhu proto nemá smysl.
"Za rok se do údržby církevních památek v naší diecézi investovalo 30 milionů korun, ale potřeba by bylo nejméně 100 milionů," řekl dnes Radkovský novinářům. Dodal, že státní příspěvek na údržbu církevního majetku činil pro diecézi loni milion korun.
Komunistický režim zrušil v roce 1949 institut patronů kostelů a péči o financování církve a jejích staveb převzal sám. "Jak to dopadlo, víme...," poznamenal biskup a připomněl, že církev dosud nemá vlastní zdroje, protože otázky navrácení jejího někdejšího majetku, tedy i jejího současného financování, stále nejsou dořešeny.
"Dvaadvacet kostelů a kaplí v naší diecézi je zříceninami, padesát je v havarijním stavu, 154 je ve špatném stavu. V opravdu dobrém je jen patnáct procent. Nejde o vnitřní život křesťanů, kterých je pár, ale o kulturní dědictví celého národa," prohlásil Radkovský. Zejména v pohraničí se 40 let komunistické vlády na nemovitých i movitých památkách podepsalo podle něj neblaze.
Stamiliony korun církev není schopna sama dát, vlastní zdroje nemá. I když by například získala peníze na své památky z evropských fondů, musí mimo jiné financovat přípravu projektů a mít určité procento nákladů pokryto. Pětaosmdesát procent církevních staveb proto potřebuje financovat zvnějšku.
V rozhovoru pro ČTK biskup dodal, že už má příslib podpory nadačního fondu od lidí kolem pražského Divadla Ypsilon, včetně Marka Ebena. "Někteří z nich také mají chalupy u Bochova na Karlovarsku, dali se tam do opravy údrčského kostela, zdárně to pokračuje," řekl Radkovský.
0 komentářů
přidat komentář