V Lobkovickém paláci je Salon české scénografie

Zdroj
ČTK
Vložil
Jan Kratochvíl
01.09.2005 22:25
Práce více než sedmdesáti českých divadelních, filmových a televizních výtvarníků představí Salon české scénografie, který začne v pátek v Lobkovickém paláci na Pražském hradě. Výstava navazuje na několik podobných přehlídek konaných v minulosti. Kromě Pražského quadriennale zaměřeného na prezentaci světové scénografie chce divákům přiblížit domácí scénu. Salon ukazuje práce za posledních pět let, autoři sami mohli vybrat, co považují za nejlepší.

Návštěvníci si mohou prohlédnout makety a modely scén, návrhy i realizace kostýmů, instalace, fotografie i videoukázky hotových inscenací. Výstava potrvá do 15. října.
"Salon chápeme jako národní přehlídku českých profesionálních scénografů, která má bilanční a, přestože není soutěžní, jistě i konfrontační rozměr," uvedla na tiskové konferenci komisařka výstavy Vlasta Koubská z divadelního oddělení Národního muzea.
Ambicí přehlídky je podle ní také zahájit profesní komunikaci v oblasti divadelní, filmové i televizní scénické a kostýmní tvorby. "Tomu bude sloužit program Diskusního fóra, které se bude scházet každý čtvrtek po dobu konání přehlídky," doplnila.
V jeho rámci by se měly probírat například metodologie výuky scénografie, otázky kritické reflexe vizuální stránky inscenace, dokumentace a tvorba scénografických sbírek či trendy a proměny výrazových prostředků a funkcí scénografie v současném divadle, filmu a televizní tvorbě.
Výstavu pořádá ve spolupráci s Národním muzeem Divadelní ústav, který organizuje mezinárodní soutěžní přehlídku scénografie a divadelní architektury Pražské quadriennale (PQ).
"Na zasedání přípravné Rady PQ vznesl její předseda, náměstek ministra kultury Zdeněk Novák, námět k obnovení tradice českých scénografických salonů," řekl ředitel Divadelního ústavu Ondřej Černý. "Divadelní ústav dělá prostřednictvím PQ mnoho pro scénografii světovou, ale nechce zapomínat ani na domácí tvorbu. Ve světě jsme totiž v této oblasti chápáni jako velmoc především díky tvorbě Vlastislava Hofmana, Františka Tröstera a Josefa Svobody," dodal Černý.
Pro děti a studenty budou připraveny praktické dílny, v jejichž rámci se pokusí vytvořit prostor pro dramatickou hru.
Markéta Horešovská
0 komentářů
přidat komentář