V Plzni začne stavba velké rezidenční čtvrti Nová Valcha

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
31.12.2008 18:50
Plzeň

Zahrady Uhříněves projektoval stejně jako Novou Valchu v Plzni ateliér FACT.
Plzeň - Pět let po dokončení sídliště Sylván na severu Plzně odstartuje příští rok ve městě další velký bytový projekt. V nové jižní rezidenční čtvrti Nová Valcha postaví do roku pražská developerská a realitní společnost V Invest CZ 300 bytů v bytových a rodinných domech včetně zázemí pro obyvatele. Zahájení výstavby je naplánováno na léto, řekl ČTK výkonný ředitel společnosti Michal Horák.
    Projekt bude mít zatím největší podíl zeleně v  Plzni, developer slíbil zastavět jen 11 procent území. "Na zbytku bude současná nebo nová zeleň," dodal Horák. Byty vzniknou na jihu Plzně nedaleko vodní nádrže České údolí. Podle náměstka primátora Petra Runda má čtvrť územní rozhodnutí a nyní se projednává stavební povolení. Na bývalém čtyřicetihektarovém tankodromu by v případě zájmu mohlo do čtyř let vyrůst až 1000 bytů.
    Podle ředitelky Útvaru koncepce a rozvoje města Ireny Vostracké jde o jednu z  nejzajímavějších lokalit v Plzni.
    Podle obchodního ředitele V Investu Petra Tomáška mají být byty 1+kk až 5+kk s plochou od 36 do 145 m2 finančně dostupné. "Nezaměřujeme se na žádnou věkovou skupinu, ale na aktivní lidi, kteří umějí využít volný čas," dodal. Magistrát se rozhodl řešit celé území Valchy jako celek, což podle Horáka podpořilo kompaktní projekt. Architekti tak navázali na zástavbu rodinných domů i na velké plochy zeleně. "Domy budou mít dřevěné obklady a další prvky organické architektury," dodal.
    Součástí stavby budou nové silnice, které vyústí na hlavním tahu Plzeň - Domažlice. Nová čtvrť, která má výhodu blízkosti dálnice D5, bude napojena na novou linku MHD. Bude mít vlastní sportoviště poblíž areálu Sokola, který projde rekonstrukcí. V  zóně mají být obchody, drobné provozovny, dětský dům, mateřská škola, domov pro seniory a pošta. V jižní části vznikne cyklostezka pro kola i pěší.
    V Invest prodal za 16 let v Praze a v horských oblastech téměř 1000 bytů. Nyní připravuje projekty v Liberci a Berouně.
0 komentářů
přidat komentář