Národní galerie dostala dvě stovky děl Jana Zrzavého

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
21.12.2008 20:40
Praha

Praha - Národní galerie v Praze (NG) získala do svých sbírek 202 výtvarná díla Jana Zrzavého. Soubor obsahující kresby, ilustrace a studie k  obrazům galerii věnoval její sponzor. Kolekce doplní Zrzavého sbírku v NG, která nyní obsahuje přes sto obrazů, 1500 kreseb, menší soubor grafik a písemností. Velkou část z toho věnoval v roce 1975 galerii sám umělec.
    "Národní galerie v Praze tak bude obohacena o Zrzavého grafické práce, jako například Kristus Jan, Jitro, Kubistická studie, Ležící akt za závěsem a řadu dalších děl, která významnou měrou doplní již existující kolekci ve sbírkách naší galerie," uvedl ředitel NG Milan Knížák. Galerie loni ze Zrzavého děl ze svých sbírek uspořádala výstavu, která připomínala 30. výročí umělcovy smrti.
    Dvě stovky děl Zrzavého pro NG zakoupila nadace Děti-kultura-sport, jejímž zřizovatelem je podnikatel Ivo Valenta, zakladatel holdingu Synot. Partnery nadace je i několik společností tohoto holdingu včetně společnosti Synot Lotto, která NG finančně přispívá již několik let. V uplynulém týdnu podepsala s  galerií darovací smlouvu na sedm milionů korun a zavázala se, že stejným objemem podpoří NG i v letech 2009 a 2010.
    Národní galerie v Praze dostala v  loňském roce od svého zřizovatele, ministerstva kultury 289 milionů korun na provoz a 86 milionů korun na investice. Kolik peněz věnovala na akvizice, není možné z výroční zprávy vyčíst.
    Z ministerského programu ISO (Integrovaný systém ochrany) určeného na výkup významných uměleckých děl byla pro NG zakoupena dvě díla starého umění za celkem 18 milionů korun, dvě díla pro sbírku současného a moderního umění a dvě díla pro sbírku orientální.
    Z vlastních prostředků NG nakoupila na 50 děl, darem dostala přibližně stovku děl a 12 položek se nalezlo při revizi sbírek, například lepty s půdorysy, řezy sály a fasádou Stavovského divadla.
    Podle výroční zprávy za rok 2006 NG získala celkem 358 sbírkových předmětů, z toho 81 darem, 112 nákupem a zbytek dědictvím, převody či jinak. Celková cena nákupů byla přes osm milionů korun. V  roce 2005 galerie nakoupila za 23,5 milionu korun, v roce 2004 na akvizice věnovala 32,8 milionu korun, o rok dříve 16 milionů korun a v roce 2002 jen 4,5 milionu korun.
0 komentářů
přidat komentář