Majitelé novostaveb začnou platit daň z nemovitosti

Vložil
ČTK
19.12.2008 17:00
Praha

Praha - Majitelé novostaveb budou muset platit daň z nemovitosti. Prezident Václav Klaus dnes podepsal vládní novelu, která dosavadní osvobození z placení této daně u nově postavených domů ruší. ČTK o prezidentově podpisu informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

    Dosavadní osvobození od daně na 15 let je podle ministerstva financí nesystémovým a diskriminačním opatřením. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) to označil za "přežitý nástroj podpory bytové výstavby", který se ruší na základě požadavku starostů obcí, neboť výnos z daně je příjmem obecních rozpočtů.
    "Dochází k velmi obtížně pochopitelným situacím, kdy obecní zastupitelstvo si odhlasuje trojnásobné, čtyřnásobné zvýšení daně z nemovitostí. Starým domorodcům se zvýší několikanásobně odvodová povinnost a těm naplaveninám, kteří tam přišli jako noví sousedé a postavili si domy, se to v zásadě netýká, protože jsou 15 let osvobozeni," uvedl již dříve ministr.
    Dosavadní osvobození od daně u novostaveb bude podle právníka Michala Hrnčíře z realitního týmu advokátní kanceláře Ambruz & Dark naposledy platit v příštím roce. "Výjimkou jsou nemovitosti, kde byly provedeny ekologické úpravy, například změna v sytému vytápění přechodem na obnovitelné zdroje. Zde osvobození od daně zůstává až do roku 2012," řekl ČTK Hrnčíř.
    Prezident dnes podepsal také novelu zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí. Ta má v návaznosti na právo EU sladit s ostatními členskými státy unie podmínky pro osvobození od majetkových daní, které se vážou na pobyt nebo sídlo. Od darovací daně budou stejným způsobem osvobozeny například dary na veřejně prospěšné účely. Osvobozeny od daně z převodu budou převody nemovitostí do vlastnictví státu.
    Prezident dnes rovněž podepsal zákon, který mění pravidla fungování příspěvkových organizací zřizovaných obcemi, kraji nebo svazky obcí. Změna se týká například majetku škol, nemocnic, domovů pro seniory či divadel, které jej budou moci vlastnit jen v několika přesně vyjmenovaných případech.
0 komentářů
přidat komentář