Lidé v Ústí protestovali proti bourání domů v centru

Vložil
ČTK
18.12.2008 16:15
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Před budovou magistrátu v Ústí nad Labem se dnes odpoledne sešlo několik desítek lidí, kteří protestovali proti plošným demolicím domů v historické zástavbě města. Shromáždění svolala Strana zelených, které se nelíbí záměr společnosti INT nechat zbořit 26 domů nedaleko západního nádraží a na jejich místě postavit hypermarket Interspar. Žádost investora posuzují v těchto dnech úředníci ústeckého stavebního úřadu.
    "Toto hromadné bourání představuje kompletní vymazání čtvrti známé jako Nové město vystavěné v 19. století za hradbami města," sdělil ČTK jeden z organizátorů akce Jiří Škoda. Protestující požadovali, aby stavební úřad při jakékoli pochybnosti o správnosti a úplnosti předložené dokumentace žádosti vrátil, a nabádali investora, aby přehodnotil své záměry a realizoval na území Ústí nad Labem kultivovaný projekt respektující tvář města.
    Jak má část centra Ústí nad Labem nově vypadat, zatím veřejnost neví. Podle primátora města Jana Kubaty je čtvrť totálně zdevastovaná a město podporuje rozvoj centra a odstranění těchto staveb. "Na druhou stranu jsme zcela jasně řekli, že chceme vizualizaci záměru a do té doby nevydáme žádné jiné stanovisko," řekl Kubata novinářům.
    Odpůrci demolic poukazovali také na to, že krajské město už v minulosti proslulo bezcitnými zásahy do historické zástavby. Podle Škody drží republikový rekord v počtu najednou odstřelených domů, kdy 23. února 1980 padlo v několika sekundách 19 domů na hlavní ústecké třídě. "Doufali jsme, že podobné barbarské demolice před 20 lety skončily," řekl Škoda.
    Protestní akci organizovanou ústeckou Stranou zelených podporuje například i Filozofická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, Výbor Ústecké muzejní a vlastivědné společnosti, občanské sdružení Zdravé Ústí a další spolky a organizace. "Investoři by k městu Ústí nad Labem a jeho občanům měli chovat respekt a úctu. Nežijeme již v éře socialismu, kdy plošné demolice ničily urbanismus a tvář našich měst," uvedla děkanka Filozofické fakulty Michaela Hrubá.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
aje to tu znova
anarquitecto
18.12.08 04:16
informace
Vích
18.12.08 07:22
kultivovaný projekt hypermárketu
Václav Průcha
18.12.08 08:50
speechless
j.volf
18.12.08 10:01
speechless
j.volf
19.12.08 10:30
zobrazit všechny komentáře