Nostický palác má na dvoře moderní Pleskotovu vestavbu

Vložil
ČTK
10.12.2008 21:45
Praha

AP ATELIER

Praha - Sídlo ministerstva kultury v Nostickém paláci na Malé Straně má nové informační centrum. Vzniklo zastřešením prostoru někdejšího hospodářského dvora, lehkou kovovou konstrukci s průsvitným pláštěm navrhl architekt Josef Pleskot. Informační centrum chce úřad využívat třeba během předsednictví Česka EU, ale prý i pro lepší kontakt s veřejností.
    Podle některých odborníků byla stavba zcela zbytečná - pokud chce ministerstvo lépe informovat občany, může k tomu podle nich využívat internet. Vznik nového informačního centra kritizoval na jaře bývalý ministr kultury a poslanec Vítězslav Jandák. Peníze by se podle něj mohly využít na opravy památek a uváděl, že stavba bude stát 28 milionů korun. Ministerstvo plánovalo 20 milionů korun, nakonec stála 11 milionů korun, které šly z rozpočtu úřadu, konkrétně z  kapitoly obnova materiálně technické základny.
    V tisku se také objevilo, že se ministr Václav Jehlička osobně zná s Pleskotem. "Ministerstvo kultury oslovilo architekta Josefa Pleskota jako renomovaného odborníka, který v mnoha realizacích prokázal vysokou odbornost a citlivý přístup k oživení historických objektů," uvádí ministerstvo. S ministrem se prý architekt osobně poznal až při práci na zmiňovaném projektu.
    Pleskot navrhl zastřešení druhého nádvoří paláce, takzvaného hospodářského dvora, pomocí lehké vložené konstrukce, kterou tvoří hliníkové profily a transparentní lehká folie. Do vzniklého uzavřeného prostoru umístil plastiku sochaře Karla Nepraše. Socha koně v životní velikosti prochází zdí a připomíná, že v místě bývala konírna.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pred dokoncenim
Jan Sommer (hlesy z hnojiste)
10.12.08 11:41
no prima...
Milan
11.12.08 07:17
MINISTERSTVO - NÁŠ VZOR!
Mgr. Jan Kubeš
11.12.08 09:27
Ministerstvo......
sol
11.12.08 10:44
Ee
Jonatán
11.12.08 12:25
zobrazit všechny komentáře

Související články