Schindler Award 2008 vyhrál německý tým z Koblenz

Zdroj
Schindler
Vložil
Tisková zpráva
09.12.2008 10:55
Přední evropskou architektonickou soutěž, pořádanou společností Schindler, vyhrála dvojice z německé univerzity aplikovaných věd v Koblenz. Účastníci měli za úkol revitalizaci zchátralých prostor v rakouském hlavním městě Vídni, se zvláštním důrazem na vylepšení týkající se přístupu pro tělesné postižené. Nils Krieger a Thorsten Stelter získali první cenu 5.000 EUR za svůj projekt „Triangle“, fakulta vKoblenz získala první cenu 25.000 EUR mezi školami.

V kulturním a kongresovém centru (KKL) vešvýcarském Lucernu byly rozdány i další ceny pro studenty a školy vrámci slavnostního vyhlášení výsledků soutěže Schindler Award 2008.
Předsedkyně poroty, profesorka Françoise-Hélčne Jourda, řekla, že skvělá účast byla důkazem „vzrůstajícího zájmu o otázky přístupnosti a univerzálního designu“. O prestižní cenu se ucházelo celkem 369 projektů od 957 studentů ze 17 evropských zemí.

Vítězové
Druhá cena 3.000 EUR putuje k Jakubu Krčmářovi a Martině Šotkovské z české fakulty architektury ČVUT. Třetí cenu (2.000 EUR) vyhrál Krisztián Csémy z akademie výtvarného umění a designu ve slovenské Bratislavě. Čtvrtou a pátou cenu vhodnotě 1.000 EUR získaly týmy zfrancouzské Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Bretagne a finské technologické univerzity v Tampere.
Finská univerzita byla také na druhém místě mezi školami a získala 15.000 EUR, na třetím místě se umístila turecká univerzita Middle East Technical University (10.000 EUR). Školy byly oceněny za podporu účasti svých týmů a za zakomponování tématu přístupnosti do svých přednášek. Získané peníze půjdou do výzkumných oddělení fakulty.
Bylo nominováno pět projektů z Francie, Německa, Rakouska a Turecka, zatímco čtyři další - z Británie, Belgie, Polska a Rakouska - byly zvlášť zmíněny.

> 1. místo: "Triangle" (Nils Krieger a Thorsten Stelter, Německo)
> 2. místo: "Vienna Carpet" (Jakub Krčmář a Martina Šotkovská, ČR)
> 3. místo: "Rough Sketch" (Krisztián Csémy, Slovensko)
> 4. místo: "Border Line" (Anne-Emmanuelle Métivier, Virginie Février, Anne-Laure Touchais, Francie)
> 5. místo: "All Together" (ydia Anukka Lehmann, Finsko)
> Kompletní výsledky

Úkol
Účastníci byli vyzváni k opětovnému vybudování zchátralých prostor v centru Vídně, které byly dříve sídlem plynáren. Museli vytvořit místo přístupné všem bez ohledu na fyzické schopnosti, které by ztělesňovalo myšlenku „celkového urbanismu”. Jejich projekty musely odpovídat zásadám trvalé udržitelnosti stejně jako ekonomické a environmentální životaschopnosti, a poskytovat kvalitní život pro obyvatele. Předsedkyně poroty, Françoise-Hélčne Jourda, řekla, že místo bylo vybráno „aby přinutilo studenty stanout tváří vtvář tradičním problémům města: dopravě, zpustlým oblastem, tématům veřejné dopravy a otázce zakomponování řeky“.

Soutěž
Schindler Award 2008 je třetím pořádaným ročníkem od založení soutěže v roce 2003 koncernem Schindler. Je posuzována sborem architektů, městských projektantů a specialistů na tělesná postižení, který hodnotí, jak mladí architekti reagují na výzvu navrhování měst a struktur, které jsou komplexní a přístupné všem, včetně starších a tělesně postižených občanů. Soutěž vyžaduje, aby studenti uvažovali za hranicí formy, světla a materiálů a zvážili, jak jejich návrhy ovlivní lidi, kteří snimi musí v průběhu svého života žít. Soutěž byla velice úspěšná a zvýšila povědomí o tématu přístupnosti mezi mladými architekty a architektonickými institucemi v Evropě. Inspirovala také školy architektury kzavedení tématu přístupnosti do svých výukových plánů.
„Je velmi důležité pořádat soutěže, které přinutí mladé architekty, aby mysleli na budoucnost své praxe, a budou je podporovat vtom, aby se starali o lidi - všechny lidi,“ řekla předsedkyně poroty, Françoise-Hélčne Jourda.

> www.schindleraward.com


O společnosti Schindler
Koncern Schindler je předním poskytovatelem „globální mobility” a působí ve více než 140ti zemích. Společnost navrhuje, vyrábí, instaluje, udržuje a modernizuje výtahy a eskalátory pro téměř každý typ budovy. Společnost Schindler podporuje trvale udržitelný rozvoj měst sbezpečnými, spolehlivými a ekologickými řešeními mobility.
0 komentářů
přidat komentář

Související články