Šlapetovi

Zdroj
Jana Šedivá, tisková zpráva
Vložil
Petr Šmídek
01.09.2005 13:25


Tématem výstavy je dílo architektů Lubomíra a Čestmíra Šlapetových. Vzdělání a praxi v oboru začali v Brně, cesta dále vedla přes Třinec, Ostravu i Prahu. Studovali u profesorů Hanse Scharouna a Adolfa Radinga na vratislavské Akademii umění a uměleckých řemesel. Podnikli studijní cestu do Paříže a USA. Založili si architektonický ateliér v Praze a „pobočný závod ku zhotovování plánů a architektonických nákresů“ v Ostravě. Lubomír přesídlil do Olomouce a svůj zájem rozšířil z rodinných domů také na kulturní domy a divadla. Po skončení druhé světové války stál u zrodu katedry výtvarné výchovy na Univerzitě Palackého v Olomouci. Poté působil ve státních projektových organizacích i jako soukromý projektant. Za kritické postoje vůči režimu byl v roce 1958 vyloučen ze Svazu architektů ČSR a tím mu byla práce samostatného architekta znemožněna. V letech 1966-69 spolupracoval s Hansem Scharounem. V té době začal připravovat své vrcholné dílo pozdního období - návrh kostela sv. Mikuláše pro Tichou u Frenštátu pod Radhoštěm. Společným dílem bratří Šlapetových je např. rodinný dvojdům B. Konečného a J. Palečka ve Frýdku-Místku (1931), vila JUDr. J. Vondráčka v Rožnově pod Radhoštěm (1933), vila JUDr. J. Klimeše v Opavě (1936) a také Okresní úřad a četnická stanice ve Frýdku-Místku (1936-40).
Výstavu pořádá Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ostravě ve spolupráci s Muzeem umění v Olomouci. Bude instalována v prostoru cechovny národní kulturní památky Dolu Michal v Ostravě. Je to její třetí repríza v rámci Moravy (po Olomouci a Brnu). Vzhledem k tomu, že velká část tvorby Lubomíra a Čestmíra Šlapetových se přímo vztahuje k našemu regionu, považujeme za důležité její prezentování v Ostravě.

Vernisáž proběhla ve čtvrtek 25. srpna 2005 v 17 hodin v cechovně národní kulturní památky Dolu Michal v Ostravě - Michálkovicích. Zahájení bylo spojeno s přednáškou Vladimíra Šlapety o díle Lubomíra a Čestmíra Šlapetových. Výstava potrvá do 30. října 2005.
0 komentářů
přidat komentář