Na opravu rajhradského kláštera by byla potřeba nejméně miliarda

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
29.11.2008 14:50
Německo

Berlín


Rajhrad (Brněnsko) - Na celkovou opravu Benediktinského kláštera v Rajhradě na Brněnsku, nejstaršího na Moravě, by byla potřeba nejméně miliarda korun. ČTK to řekli administrátor opatství Augustin Gazda a Jiří Milek z nadace Ora et Labora. Rozlehlý areál, který slaví 960 let od založení, je už desítky let ve špatném stavu. Do jeho obnovy stát a sponzoři investovali několik desítek milionů korun, část prostor se tak podařilo zpřístupnit veřejnosti.
    Rajhradský klášter je dnes kulturní památka. V roce 1048 ho založil kníže Břetislav I. Později byl areál zpustošen Turky a od 17. století byl několikrát přestavován. V části kláštera dnes sídlí Památník písemnictví na Moravě, kde byla v polovině roku vystavena například kopie slavné Ďáblovy bible.
    Právě Památník písemnictví na Moravě, který nabízí stálou expozici zahrnující nejvýznamnější osobnosti literatury na Moravě od 8. do 20. století a čítá na 65.000 svazků, se letos v létě díky opravám rozšířil o další prostory. Získat peníze je podle Milka stále obtížnější. "Sponzoři často říkají, že podporují důležitější věci, než je klášter. Chytáme se každého stébla," poznamenal.
    Klášter ale není jen opravování památky, připomněl Gazda. V  části objektu bydlí také malá skupina mnichů. Do kláštera se vrátili v roce 1997, nyní je jich šest.
    Rajhradský klášter není jedinou podobně rozsáhlou památkou v kraji, která marně čeká na rozsáhlou rekonstrukci. Podobný osud má také loucký klášter ve Znojmě. Jeho oprava by pravděpodobně byla zhruba stejně nákladná. I kdyby se podařilo peníze na opravu sehnat, není jisté, čemu by mohly rozlehlé prostory sloužit. Nejčastěji se mluví o využití části kláštera pro konferenční turistiku nebo o využití pro některou kulturní instituci.
0 komentářů
přidat komentář