V Moravskoslezském kraji se opět soutěží o nejlepší fasádu roku

Zdroj
Hana Halfarová
Vložil
ČTK
27.11.2008 15:25
Ostrava

Mezi oceněnými byl v loňském roce i objekt firmy
UAX, který navrhl architekt Kamil Mrva.
Ostrava - V Moravskoslezském kraji dnes začala soutěž o nejlepší fasádu dokončenou v letošním roce. Architekti, stavebníci i investoři mohou již posedmé přihlásit rekonstruovaný dům do jedné z pěti kategorií. Letošní novinkou je kategorie Energeticky úsporný objekt. Odborná porota tak bude poprvé hodnotit kromě vzhledu a provedení fasády také její vliv na energetickou náročnost celého domu. Novinářům to dnes řekl architekt a předseda poroty Jan Zelinka.

Čtyři tradiční kategorie - rodinný dům, bytový dům, panelový dům a správní/průmyslový objekt - letos rozšíří kategorie, ve které bude sedm odborných porotců hodnotit energetickou úspornost fasády. "Například u panelových domů bude lépe hodnocený dům, který nebude líbivě barevný, ale bude mít zasklené lodžie, kvalitní okna, rekuperační jednotky či tepelné čerpadlo," naznačil Zelinka.
Porotce Vladimír Baginský z Krajské energetické agentury dodal, že uspět mohou také fasády doplněné o solární panely. "Mohou být umístěné na rodinných domech, ale i panelácích, kde mohou vyplňovat zábradlí balkónů," řekl ČTK.
V nové kategorii nebudou porotci hodnotit jen fasádu, ale ocení také přístup a odvahu těch, kteří fasádu řeší komplexně s ohledem na energetickou náročnost. "Doufejme, že se nová kategorie naplní. Například loni se v kraji nerealizovala žádná rekonstrukce tak, aby fasáda přispívala k energetické úspoře," naznačil Zelinka.
Lidé mohou přihlašovat jen rekonstrukce fasád, které byly dokončeny letos na území Moravskoslezského kraje. Přihlášky mohou podávat do 30. ledna. Více podrobností o soutěži je na webových stránkách www.fasadakraje.cz.
V loňském roce se soutěže zúčastnilo 98 soutěžících, což bylo zhruba o dvě desítky více než předloni. Oceněna byla například fasáda budovy F Krajského úřadu Ostrava nebo bytových domů na Nálepkově náměstí v Ostravě-Porubě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články