Brno chce zjistit, komu patří dokumentace k obnově vily Tugendhat

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
26.11.2008 22:20
Brno

Brno - Představitelé Brna budou v příštích dnech jednat s  firmou Omnia, která vyprojektovala památkovou obnovu vily Tugendhat. Na její dokumentaci za devět milionů korun platí stavební povolení a schválili ji památkáři. Soud ale nedávno rozhodl, že soutěž, v níž radnice Omnii jako projektanta vybrala, byla nezákonná. Nyní se proto neví, komu existující dokumentace patří, vyplynulo z dnešního vyjádření vedení města.
    "Dokumentace byla majetkem Brna do doby, než padlo rozhodnutí soudu, který rozhodl, že smluvní vztah byl od počátku neplatný," řekl dnes novinářům primátor Roman Onderka. Obě strany se tak nyní musejí dohodnout na narovnání smluvního vztahu.
    Podle některých právních názorů město bude muset dokumentaci vrátit, protože není platná smlouva prokazující, jak ji získalo. Město by pak logicky mělo po firmě žádat zpět peníze, které za dokument zaplatilo, a ta by pak zase nejspíš vymáhala způsobenou škodu. Podle Onderky se v diskusi bude řešit, "do jaké míry bylo dílo spotřebováno".
    Brněnští radní se podle svých slov nyní snaží opravu funkcionalistické vily co nejvíc urychlit. Na úterním zasedání proto pověřili investiční odbor, aby připravil výběrové řízení, v němž se vybere stavební firma. Jejím úkolem pak kromě stavebních a restaurátorských prací bude, aby si zajistila projektovou dokumentaci.
    Primátorův náměstek Ladislav Macek připustil, že budoucí restaurátor se může spojit s Omnií a pracovat podle jejího projektu. Může si ale také zaplatit jiného projektanta. Například architekt Jan Sapák, který kvůli soutěži k obnově vily vedl soudní pře, tvrdí, že památkovou obnovu by navrhl tak, aby vyšla výrazně levněji než na asi 160 milionů korun, s nimiž počítá Omnia. Stavební firma by se tak mohla spojit s ním a - má-li Sapák pravdu - ve výběrovém řízení lákat nižší cenou zakázky. Naopak stavební společnost, která by počítala s projektem Omnie, by mohla mít navrch v termínu dokončení stavby, protože projekt je hotov, má souhlas památkářů i platné stavební povolení.
    O tom, která varianta bude úspěšnější, budou na některé z příštích schůzí rozhodovat městští radní. Budou muset stanovit podmínky budoucího výběrového řízení a v nich určit například to, jakou váhu přisoudí v hodnocení nabídek ceně, jakou termínu a jakou dalším proměnným.
    Primátor chce také prověřit to, zda s výběrovým řízením vyhlášeným před pěti lety bylo všechno v  pořádku, nebo se na radnici staly chyby. Tendr proto prověří kontrolní odbor magistrátu, řekl Onderka.
0 komentářů
přidat komentář

Související články