Politika územního rozvoje se nelíbí architektům

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
25.11.2008 16:10
Praha

Praha - Česká komora architektů (ČKA) nesouhlasí s návrhem Politiky územního rozvoje ČR, kterou připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Do konce roku má být předložen vládě ke schválení, přijetí dokumentu vyžaduje stavební zákon. Podle ČKA je ale nekoncepční - přebírá jen záměry jednotlivých resortů a neověřuje jejich důsledky na vývoj území. Koncepce není v  souladu s podobnými dokumenty sousedních zemí a nestanoví důvody předpokládaných změn, ani odhad nákladů na sledované záměry a horizonty jejich realizace.
    ČTK to řekla mluvčí ČKA Markéta Pražanová. ČKA nebyla přizvána k  přípravě politiky ani nebyla povinným připomínkovým místem, i když se Politika územního rozvoje odráží v územně plánovací dokumentaci zpracovávané architekty a urbanisty. Své stanovisko proto komora zaslala až v rámci připomínek veřejnosti.
    "V současné době MMR dokončuje úpravy návrhu Politiky územního rozvoje dle stanovisek ministerstev a krajů a připomínek veřejnosti. Připomínky budou vyvěšeny na internetové stránce MMR v druhé polovině prosince - v době, kdy by měl být návrh zákona předložen vládě," řekl ČTK mluvčí MMR Hynek Jordán.
    Zástupci komory své připomínky v minulých dnech přednesli na MMR i  osobně, podle Pražanové však není zřejmé, jak s nimi MMR naloží. Podle Jordána se většina výhrad architektů týkala novely stavebního zákona, která také vzniká na MMR. I tyto připomínky ale budou v přípravě novely využity, dodal.
    Politika územního rozvoje by měla sloužit jako základ územní politiky státu vůči krajům a obcím. Navrhuje umístění dálnic, plynovodů, rozvojových oblastí, železnic, vodní dopravy, dopravní a jinou návaznost na okolní státy. Nenavrhuje umístění jednotlivých staveb, ale pouze vymezuje "koridory a plochy" a "rozvojové osy a oblasti". Materiál by se měl aktualizovat každé čtyři roky.
    Komora se mimo jiné domnívá, že dokument významně ovlivňující územní plánování krajů i obcí nemůže vznikat bez jejich účasti. "Na přípravě politiky se sice podílely kraje, zkušenosti však ukazují, že kraje ne vždy reprezentují zájmy obcí na jejich území - ty v řadě případů mohou být i kolizní," uvedla mluvčí.
    Politika územního rozvoje je podle stavebního zákona závazná pro pořizování například územních plánů obcí. Pokud by se části schválené územně plánovací dokumentace obce dostaly do rozporu s politikou územního rozvoje, mají pozastavenou platnost a budou se muset měnit v souladu s ní. Při zpracovávání politiky by proto měly být záměry jednotlivých obcí dopředu známé, míní ČKA. Podle komory je škoda, že se na přípravě dokumentu ve větší míře nepodíleli architekti, inženýři, geografové, sociologové, ochranáři či ekonomové.
0 komentářů
přidat komentář