V Libodřicích vzniklo unikátní muzeum kubismu

Vložil
ČTK
23.11.2008 12:40
Praha

Josef Gočár

Libodřice (Kolínsko) - Muzeum s galerií kubistického designu, které se letos otevřelo v Libodřicích na Kolínsku, nabízí unikátní soubor nábytku, keramiky a obrazů. Vzniklo v takzvané Bauerově vile, jež je jednou z mála venkovských kubistických památek, řekla ČTK Daniela Škarková, předsedkyně správní rady Nadace českého kubismu, která muzeum provozuje.
    "Známe obrazy Pabla Picassa, ale kubismus v architektuře a dalším užitém umění je hodně specifickou záležitostí, hlavně střední Evropy a České republiky obzvlášť. Podobných kubistických staveb v Čechách je asi 14, tato je hodně unikátní už tím, že je to kubistická stavba na venkově," dodala. Přestože se muzeum nachází v malé, špatně dostupné vesničce za Prahou, přijelo si ji prohlédnout od konce června, kdy se v ní muzeum otevřelo, řádově tisíc lidí.
    Vilu v Libodřicích nechal postavit v letech 1912 až 1914 pro svou rodinu místní velkostatkář Adolf Bauer podle projektu významného kubistického architekta Josefa Gočára (1880 až 1945). Po nástupu nacismu dům zabavily protektorátní úřady. Po roce 1948 v ní byl národní výbor, knihovna, kadeřnictví i byty. Zchátralý objekt koupila od obce v roce 2002 Nadace českého kubismu. Nechala ho rekonstruovat nákladem asi 25 milionů korun. Přispěl na to stát, Středočeský kraj, Evropská unie i řada dárců.
    "Vila se dochovala jako stavba, ale až na pár výjimek se nedochovalo její zařízení," dodala Škarková. Dobový nábytek, obrazy a keramika, které dotvářejí expozici, pocházejí z majetku nadace, muzeí i soukromých sběratelů. Je mezi nimi například největší sbírka kubistické keramiky na světě.
    V opravě vily bude nadace pokračovat i  příští rok. Získala granty od Středočeského kraje a z takzvaných norských fondů na rekonstrukci zahrady, na výrobu replik dobových tapet, dokončení výmaleb a zrestaurování nábytku. Projekt by se měl realizovat do jara 2010.
    Nadace českého kubismu vznikla v roce 2002. Jejím cílem je ochrana kulturních památek, zejména architektonických staveb první poloviny 20. století a ochrana užitého umění designérů této doby.
0 komentářů
přidat komentář

Související články