Architekt: Křižíkův pavilon neodpovídá vystavování epopeje

Zdroj
Šárka Dvořáková, Karel Čapek
Vložil
ČTK
13.11.2008 17:25
Praha

Praha - Křižíkův pavilon na pražském Výstavišti je podle architekta Jindřicha Smetany pro vystavení Slovanské epopeje od Alfonse Muchy nevyhovující. ČTK dnes řekl, že pavilon nelze přestavět tak, aby měl vhodné mikroklimatické podmínky. Hlavní město chce epopej na jaře přestěhovat do pavilonu ze zámku v Moravském Krumlově, kde je v posledních letech uložena.
    Společnost Incheba, která je majitelem zámku a zároveň provozovatelem Výstaviště, v minulých dnech neprodloužila radnici pronájem zámeckého sálu, ve které je epopej. Podle krumlovské radnice zřejmě na Inchebu "přitlačilo" hlavní město.
    Úpravy pavilonu, které město plánuje, budou podle Smetany stát téměř totéž, co by stál nový pavilon. "Je to sezonní pavilon, musela by se odizolovat střecha," poznamenal architekt. Podle něj ale stavba už neunese "ani deko navíc". Pavilon se nachází v prvním povodňovém pásmu, podle Smetany ale není tak velký, aby se obrazy daly při povodni rychle vyzdvihnout do výšky. Zdůraznil, že Mucha při darování epopeje Praze požadoval, aby metropole pro dílo postavila nový pavilon.
    Hlavní konzervátor Národního památkového ústavu Josef Štulc zdůraznil, že musí být hlavně pro obrazy zajištěno stabilní prostředí. "Nadměrná vlhkost vede spolu s organickými látkami k riziku plísní," podotkl. Vyzdvihl, jakým způsobem se Moravský Krumlov o epopej stará. "Je mi skoro líto, že se to má z Krumlova odvézt, na druhé straně nelze zpochybnit, že autor dílo věnoval Praze," řekl Štulc.
    Pražský radní Milan Richter se domnívá, že pavilon nevyžaduje velký zásah, podle něj město plánuje úpravu pláště budovy a vybudování klimatizace. Slova o nevhodnosti pavilonu odmítá. Plátna se podle radního navíc dají při hrozící povodni lehce přestěhovat. Výstavbu nové budovy město sice nevylučuje, za nejdůležitější ale v současné době považuje co nejrychlejší návrat epopeje.
    Stěhování obrazů Moravský Krumlov odmítá. Ovšem poté, co společnost Incheba neprodloužila radnici pronájem Rytířského sálu krumlovského zámku, nemá město prostory, kde by mohlo dílo vystavit. "Máme podepsánu smlouvu a ta obsahuje ustanovení o půlroční výpovědní lhůtě. Ta vyprší příští rok v dubnu, do kdy můžeme sál užívat. Tento čas využijeme k jednání," konstatoval starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý.
    Přístup Incheby v souvislosti s Rytířským sálem označil za podivný a nepříliš seriózní. "Pražský magistrát zřejmě na Inchebu přitlačil," uvedl starosta. Incheba je od roku 2004 majitelem krumlovského zámku a provozuje i  pražské Výstaviště. Radní pro kulturu Milan Richter popřel, že by Praha na Inchebu ohledně Muchovy epopeje tlačila. "Nejednal jsem s ní," řekl Richter ČTK.
    Mucha věnoval epopej Praze s podmínkou, že pro ni postaví galerii. Podle magistrátu však podmínka není právně závazná, je spíše v morální rovině. S  vlastnictvím podle městských úředníků nijak nesouvisejí autorská práva, jejichž ochrana skončí k roku 2010.
    Epopej je na zámku v Moravském Krumlově již 45 let. O přestěhování pláten zobrazujících výjevy z dějin Slovanů zpět do Prahy se hovoří již dlouhou dobu. Návrhů, kde by mělo být dílo vystaveno, byla řada, například Průmyslový palác na Výstavišti a Klementinum.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Clouma mnou bezmocny vztek...
Jakub Filip Novák
13.11.08 08:48
Logika?
Kateřina Bečková
14.11.08 10:24
...Opravdu by mě zajímalo,...
šakal
14.11.08 10:04
kéž by to už někdo rozkryl
Josef Čančík
14.11.08 11:43
zobrazit všechny komentáře

Související články