Antický Řím bude díky Google Earth na internetu

Vložil
ČTK
13.11.2008 16:25
Itálie

Řím


Řím - Internetový program Google Earth doplnil do svého softwaru trojrozměrnou simulaci, která pečlivě rekonstruuje okolo sedmi tisícovek budov starého Říma, včetně Kolosea, Fora Romana a závodiště Circus Maximus. Informovala o tom agentura AP.
    Program, který nabízí uživatelům přístup k mapám a satelitním snímkům zemského povrchu, nyní obsahuje novou vrstvu, která umožňuje sledovat, jak asi vypadal Řím v roce 320. To býval živým městem s přibližně milionem obyvatel pod vládou císaře Konstantina Velikého.
    Objevující se okna nabízejí informace o monumentech. Návštěvníci mohou vstoupit do některých významných objektů, například senátu či Kolosea, a mohou tak obdivovat architekturu i mramorovou výzdobu, uvedly ve středu ve společném prohlášení italská pobočka Google a římská radnice.
    Projekt Googlu nazvaný "Ancient Rome 3-D" (trojrozměrný starý Řím) je založen na simulaci města vytvořené mezinárodním vědeckým týmem pod vedení amerických univerzit ve Virginii a v Kalifornii.
    Pomocí laserového skenování současných ruin a díky radám archeologů pracovali vědci přibližně desetiletí na rekonstrukci starého Říma uvnitř jeho zdí dlouhých 21 kilometrů, uvedl Bernard Frischer, který vede virginský Institut pokročilých technologií v humanitních vědách.
    Simulace, která byla dokončena v roce 2007, měla původně sloužit k  vědeckým a vzdělávacím účelům při studiu starých budov. Byla i prostředím pro simulace, například umožňovala zjistit, kolik lidí se vešlo na určitá náměstí.
    Frischer uvedl, že publikace celého projektu na internetu znamená rozšíření jeho možností jako vzdělávacího nástroje. Google už zahájil soutěž mezi americkými učiteli a nabízí ceny za nejlepší nápady, jak tento nový "starý Řím" využít.
    V budoucnu budou možná na internetu dostupná i další historická místa. Frischer uvedl, že jeho tým už nyní pracuje na rekonstrukci koloniální podoby města Williamsburg ve Virginii. "Je nelogické, že by měl starověký Řím zůstat jediným místem, které Google Earth takovýmhle způsobem nabízí," uvedl. "Je to ideální platforma pro zveřejňovaní podobných prací, ať je to Gíza v době starého Egypta či Athény Periklova věku".
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Antický Řím
Čeřovský
21.11.08 09:41
Řím
Martin Rosa
22.11.08 01:39
zobrazit všechny komentáře