U Londýna ukradena obří socha Henryho Moora za 5,3 milionu dolarů

Vložil
ČTK
18.12.2005 14:30
Velká Británie

Londýn

LONDÝN - Dvoutunová bronzová socha slavného britského sochaře Henryho Moora byla ve čtvrtek večer ukradena z nádvoří jeho nadace v hrabství Hertfordshire severně od Londýna. Informovala o tom dnes britská policie. Hodnota díla zobrazujícího ležící postavu se odhaduje až na 5,3 milionu dolarů (asi 127 milionů korun).

Trojice zlodějů 3,5 metru dlouhou sochu vyzdvihla ze sídla Nadace Henryho Moora v Hertfordshiru ve čtvrtek ve 22:15 místního času pomocí jeřábu a naložila ji na nákladní automobil.
"Je to velmi cenná socha a my úzce spolupracujeme s Nadací Henryho Moora, abychom zajistili její bezpečný návrat," řekl detektiv Graeme Smith. Nadace podle něj nabídla "značnou odměnu za informace vedoucí k nalezení díla".
Smith rovněž vyjádřil obavy, že by zloději mohlo dílo zničit a prodat do sběrných surovin. "Mohlo by to být cokoli od organizované krádeže pro sběratele umění až po krádež pro pouhou výkupní cenu bronzu...," podotkl detektiv. "Bylo by velmi těžké prodat dílo tak, jak je... a toho se lidé z nadace obávají," dodal.
Henry Moore, který zemřel v roce 1986 ve věku 88 let, patří k nejznámějším moderním sochařům světa. Proslul především svými mohutnými abstraktními pracemi z bronzu a kamene. Zmíněnou skulpturu vytvořil v letech 1969-1970.
0 komentářů
přidat komentář