Ve 3.čtvrtletí se začalo stavět o 5,3 pct bytů méně než loni

Vložil
ČTK
11.11.2008 15:05
Praha

Praha - Ve třetím čtvrtletí letošního roku se v Česku začalo stavět 11.914 bytů, což je o 5,3 procenta méně než ve stejném období roku 2007. Dokončeno bylo 9559 bytů, tedy o 9,5 procenta více než v loňském třetím čtvrtletí. Rozestavěno bylo 178.831 bytů, přičemž jejich počet meziročně vzrostl o 1,1 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

    Za první tři letošní čtvrtletí byla podle dat ČSÚ zahájena stavba 33.845 bytů, to je meziročně o šest procent více. O devět procent na 26.074 vzrostl od ledna do konce září meziročně také počet dokončených bytů.
    Analytici meziroční pokles v počtu zahájených bytů za třetí čtvrtletí nevidí pesimisticky. "Obecně lze říci, že i přes drobné výkyvy trh dlouhodobě roste - za letošní tři první čtvrtletí stoupl oproti roku 2007 počet zahájených, dokončených i rozestavěných bytů," řekl ČTK analytik poradenské společnosti King Sturge Ondřej Novotný. Podobně hodnotí dosavadní letošní čísla i ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). "Vliv možných finančních potíží se zatím na výstavbě výrazně neprojevuje," uvedl mluvčí MMR Jan Štoll.
    Pokles bytové výstavby by však podle Novotného mohl kvůli krizi na světových trzích nastat na přelomu tohoto a příštího roku. "Developeři, a to i u rezidenčních projektů, mají obtížnější přístup k bankovním úvěrům a mnoho nových projektů zůstává na papíře. Vzhledem k tomu, že realizace současných projektů se zpožďuje a některé nové se nezačínají, očekáváme pokles nabídky nových bytů v roce 2009," poznamenal analytik.
    Nejvýraznější meziroční pokles počtu zahájených bytů nastal ve třetím čtvrtletí o 23,5 procenta u bytů v bytových domech. U stavebně upravených nebytových prostor klesl jejich počet až o 54,2 procenta. Růst 9,4 procenta statistici ve třetím čtvrtletí naopak zaznamenali u zahájené výstavby bytů v rodinných domech. Proti stejnému období loňského roku trojnásobně vzrostl počet dokončených bytů v domech s pečovatelskou službou a domovech penzionech.
    Počet dokončených bytů rostl ve všech kategoriích s výjimkou přístaveb, nástaveb a vestaveb k bytovým domům, kde byl meziroční pokles o 23,5 procenta.
    Nejvyšší podíl na rozestavěnosti byl u rodinných domů 50,6 procenta a u bytových domů 19,3 procenta. "Rozestavěnost se dlouhodobě zvyšuje vlivem předstihu počtu zahájených bytů před počtem dokončených bytů a zahrnuje i byty, jejichž výstavba byla dočasně zastavena," poznamenali statistici.
    V letošním třetím čtvrtletí byla dokončena také modernizace 4984 bytů, což je o 31,4 procenta více než před rokem.

Ve středních Čechách stále přibývá bytů
Praha - Středočeský kraj si stále drží pověst "dobré adresy". V regionu se od ledna do konce září začalo stavět 7507 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o více než tisíc nově zahájených staveb. Počet dokončených bytů se ale ve stejném období mírně snížil. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.
    Zatímco loni do tohoto období stavebníci dokončili ve středních Čechách 5681 bytů, letos je to o 174 méně. Počet nově zahájených staveb však roste. Největší intenzitu bytové výstavby v posledních letech vykazují okresy Praha-západ, Praha-východ, Nymburk a Kolín. Největší počet dokončených bytů na 1000 obyvatel v posledních letech připadá na obce Květnice, Mukařov, Mnichovice, Chýně, Nupaky, Bašť, Jenštejn, Holubice, Mratín, Jesenice, Vestec a Šestajovice.
    Masivnímu přílivu obyvatel ale neodpovídá občanská vybavenost. Problémem je hlavně nevyhovující infrastruktura a nedostatek míst v základních a mateřských školách. Některé obce se už proto snaží bytovou výstavbu regulovat.
    Přes rostoucí bytovou výstavbu se ale v regionu nezvyšuje počet obyvatel s trvalým pobytem, což obcím přidělává další starosti. Například Jesenice u Prahy má oficiálně 5500 obyvatel, trvale v ní ale podle odhadu žije dalších 1500 až 1800 lidí nepřihlášených k pobytu. Podle starosty Zdeňka Pánka tím ročně na daních přicházejí o deset milionů korun, to je minimálně desetina obecního rozpočtu.

V Plzeňském kraji vzniklo za tři čtvrtletí více bytů než loni
Plzeň - V Plzeňském kraji dokončili stavbaři za tři letošní čtvrtletí 1672 nových bytů, meziročně o téměř 44 procent více. Počet zahájených bytů činil 2005, což je o 35 procent více než za loňských devět měsíců. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického. Regionální stavebníci boom v regionu potvrzují.
    Stavebníci začali ve třetím čtvrtletí budovat domy se 655 byty, což je sedmá příčka mezi 14 kraji. Za tři loňská čtvrtletí v regionu zahájili stavby 1484 bytů. "Rozestavěnost se dlouhodobě zvyšuje vlivem předstihu počtu zahájených bytů před počtem dokončených bytů a zahrnuje i byty, jejichž výstavba byla dočasně zastavena," uvedli statistici.
    Stavební firmy v Plzeňském kraji dokončily za tři letošní čtvrtletí 635 bytů, což je po Praze, středních Čechách a jižní Moravě čtvrtá pozice v ČR. Za loňských devět měsíců jich předaly 1164.
    V kraji hlásí nejvíce dokončených i zahajovaných bytů Plzeň, ale také okresy Plzeň-sever a Plzeň-jih, následují Klatovy a Domažlice. Nejhorší situace je na Tachovsku, kde je nejvyšší nezaměstnanost a špatná dopravní obslužnost. Radnice v kraji už staví jen sociální byty, které dotuje stát. Malé i velké obce jednoznačně dávají přednost přípravě parcel.

Bytová výstavba na jihu Čech stále roste, přibylo přes 1800 bytů
České Budějovice - Na jihu Čech stále přibývá lokalit, kde vznikají nové bytové a rodinné domy. Developeři, města či soukromníci dokončili od ledna do konce září 1829 bytů, což je o 40 procent meziročně víc. Růst by se neměl zastavit ani v dalších měsících, protože o něco vyšší je i počet zahájených staveb. Zatímco loni se za první tři čtvrtletí začalo v kraji budovat 1870 bytů, nyní to bylo 2177. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.
    Počet nových bytů stoupl hlavně ve třetím čtvrtletí, kdy jich bylo zkolaudováno 824. Lidé na jihu Čech se častěji stěhují do nových rodinných domů. V nich letos vzniklo přes polovinu bytů.
    Dotované parcely stavebníkům nabízejí města i menší obce, které si chtějí udržet obyvatele. Například Sedlice na Strakonicku nabízí nyní dalších šest pozemků pro stavbu rodinných domů o výměře devět až 11 arů. Nacházejí se v nové obytné zóně Vráž na okraji města. Za metr čtvereční lidé zaplatí 300 korun. Podle starosty Františka Kopáčka se tak snaží do města se zhruba 1300 obyvateli přilákat hlavně mladé rodiny. Loni se radnici podařilo v lokalitě prodat dohromady 19 parcel.
    Neutichá ale ani výstavba bytových domů. Ve Vacově na Prachaticku dokončila obec v září dvacítku chráněných bytů pro seniory. Dům stál 24 milionů, 16 milionů korun získali Vacovští od státu. Pozadu není ani krajské město, kde se staví čtvrť Luční jez. Během šesti let tam bude 14 domů s 280 byty. Nové bytové domy vznikly i v Písku. Konkrétní údaje za okresy ČSÚ zatím nezveřejnil.
    Bytová výstavba na jihu Čech v posledních deseti letech mírně stoupá. Zatímco v roce 1996 přibylo 1260 bytů, loni jich bylo téměř o 650 více. Celkem v těchto letech stavbaři v kraji dokončili přes 17.000 bytů.

V Karlovarském kraji vzrostl počet zahájených staveb nových bytů
Karlovy Vary - V Karlovarském kraji od ledna do konce září letošního roku vzrostl počet zahájených staveb nových bytů meziročně o 160 na celkem 565 bytů. Počet dokončených bytů ve stejném období vzrostl na 500 bytů. To bylo oproti stejnému období roku 2007 o 196 bytů více. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.
    Za stejné období se v Česku začalo stavět 33.845 nových bytů, což je o 2027 více než za tři čtvrtletí roku 2007. Dokončeno bylo 26.074 bytů, tedy o 2248 více než od ledna do konce září 2007. Karlovarský kraj je stále v těchto statistikách na posledním místě mezi kraji.
    V rodinných domcích, což je bydlení, o které je v regionu nyní asi největší zájem, začali stavební firmy i individuální stavebníci v Karlovarském kraji budovat od ledna do konce září celkem 390 bytů. V porovnání se stejným obdobím roku 2007 je to o 129 staveb více. Největší zájem byl například o lokalitu Pod rohem u Jenišova na Karlovarsku. Domky se začaly stavět také u Mezirolí a v Lokti na Sokolovsku.
    Výstavba větších bytových domů za budováním domků zůstává pozadu. Nových bytů v bytových domech se od ledna do konce září začalo v Karlovarském kraji stavět pouze 33. Přitom ještě v prvním čtvrtletí to byly pouze tři byty. Loni to bylo za devět měsíců ale jenom 19 bytů. V obytných domech byly dokončeno 104 bytů. Ve stejném období roku předchozího to bylo 67 bytů.
    Statistiku v případě větších bytových domů by v budoucnu ale mohla mírně vylepšit například zahájená stavba bytového komplexu v Karlových Varech na Čertově ostrově. Několik domů by mělo vyrůst také v Chebu a v Sokolově.

V Ústeckém kraji se začalo stavět o 11 procent bytů méně než loni
Ústí nad Labem - V Ústeckém kraji se v prvních devíti měsících letošního roku začalo stavět o více než 11 procent bytů méně než ve stejném období loni. Stavebníci zahájili ve třech čtvrtletích roku stavbu 1393 bytů, ve stejném období loňska to bylo 1566 bytů. O téměř 13 procent méně bytů se v regionu i dokončilo. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.
    Podle odborníků kvůli současné finanční krizi klesá stavební boom, který vyvolala v loňském roce změna sazby DPH u stavebních prací i snadná dostupnost levných hypoték.
    V kraji se za tři čtvrtletí dokončilo 672 bytů, což je o 99 bytů méně než před rokem. Mezi stavbami stále převažují rodinné domy, do kterých se stěhovalo celkem 505 rodin. V bytových domech vzniklo ve stejném období jen deset bytů. Zbytek dokončených bytů tvořily nástavby, přístavby a byty v nebytových domech.
    V bytových domech se začalo stavět 298 bytů, což je o 150 méně než loni. Z toho bylo ve třetím čtvrtletí zahájeno 82 bytů. V rodinných domcích se začalo s výstavbou 698 bytů, v prvních devíti měsících loňska to bylo o 30 více.
    Nové byty až pro 400 lidí mají vzniknout například ve Staňkovicích na Lounsku blízko průmyslové zóny Triangle. Na konci září tam byla zahájena výstavba inženýrských sítí. Zájem o byty a výstavbu rodinných domů obec očekává zejména z řad zaměstnanců a středního managementu firem z nedaleké průmyslové zóny. Investorem výstavby desetihektarové obytné zóny se 62 rodinnými domy a čtyřmi obytnými domy s 31 bytovými jednotkami je lounská developerská firma M2 Sors. Investice si vyžádá 30 milionů korun, dalších 3,5 milionu korun společnost zaplatila za obecní pozemky.

Výstavba bytů v hradeckém kraji do října vzrostla o 19 procent
Hradec Králové - Výstavba bytů v hradeckém kraji za prvních devět měsíců letošního roku vzrostla meziročně o 19 procent. Stavbaři dokončili 1205 bytů proti 1009 bytům v prvních třech čtvrtletích loni. Růst by se neměl zastavit ani v dalších měsících, protože počet zahájených bytů ve sledovaném období meziročně stoupl o 34 procent na 1835 bytů. Vyplynulo to z dnešních informací Českého statistického úřadu.
    Výstavba bytů v hradeckém kraji roste výrazně rychleji než v celém Česku. Počet dokončených bytů v zemi do konce září vzrostl o devět procent na 25.986 bytů a počet zahájených bytů o šest procent na 33.845 bytů.
    Více než polovina dokončených bytů v hradeckém kraji připadá na rodinné domy. Na zahájených stavbách se rodinné domky podílejí asi 45 procenty.
    Bytová výstavba v hradeckém kraji nabrala významně na obrátkách v posledních čtyřech letech. Zatímco na začátku třetího tisíciletí zahajovali stavebníci v kraji v průměru stavbu asi 1500 bytů ročně, v minulých dvou letech už překročili hranici 2000 bytů. To se dá očekávat i letos.
    Nejvíce bytových domů se v Královéhradeckém kraji staví v Hradci Králové, kde přitom ceny patří mezi nejvyšší v zemi. Developerské firmy například staví své objekty v lokalitách Plachta, Podzámčí, Terronic či Plačice. Stavební firmy však stále častěji připravují své projekty také v menších městech, kde je mnohdy podporují i radnice.
    Podle stavebních firem však současný bytový boom zřejmě nebude trvat pořád. "Mám obavu, že se trh přehřeje a s růstem úroků u hypoték zájem opadne," řekl nedávno ČTK ředitel hradecké stavební společnosti AGS Bohemiastav Jiří Bojčuk. Dobře se podle něj budou prodávat již rozestavěné byty v zajímavých lokalitách, nové projekty na tom budou hůře.

V Pardubickém kraji klesla asi o tři procenta bytová výstavba
Pardubice - Stavební firmy v Pardubickém kraji rozestavěly za prvních devět měsíců o 36 procent méně bytů než v předchozím roce. Ještě vloni firmy zahájily 1938 bytů. Letos poprvé po několika letech mají menší zakázky, začaly stavět o 690 bytů méně. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.
    "Lidé začínají mít obavy z finanční krize, jsou opatrní. Mají strach o zaměstnání. A také se zdražily a zpřísnily hypotéky. Dnes se zvětšila skupina těch, kteří nesplňují podmínky banky," řekl ČTK Jiří Požár, člen představenstva Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR.
    Klientela postupně ubývá ve všech okresech kraje. Na nové byty bývaly v minulých letech i pořadníky, dnes developeři mívají problém stavby prodat. Ani firmy s menším kapitálem už pro banky nejsou tolik důvěryhodnými partnery.
    "Z kraje odcházejí velké firmy, nechávají opuštěné stavby a černého Petra chtějí předat dál. Teď mám pověření prodat 26 nedostavěných bytů v Poličce," řekl Milan Mňuk z litomyšlské pobočky Ideal Reality.
    Ještě loni byli lidé ochotní kupovat novostavby i za vysoké ceny, v letošním roce se očekávají, že ceny nových bytů klesnou. Například na Svitavsku ceny nových bytů velké firmy nabízely za 30.000 korun za metr čtvereční. Pokud stavbu převezme menší firma z regionu, je možné, že sníží cenu až o 5000 korun za metr, míní Mňuk. Zlevňování nových bytů ale podle Požára nijak výrazné a plošné nebude.
    "Velký prostor v Pardubicích pro zlevňování není. Na menších městech je to ještě horší, tam jsou ceny bytů ještě nižší. Už není co zlevňovat," řekl Požár.
    Lidé, kteří se nyní ohlížejí po novém bydlení, mohou ze stagnace trhu s novými nemovitostmi vytěžit. Klesají ceny bytů ve starší zástavbě, například na Orlickoústecku, se snížily o 15 procent, řekl ČTK realitní makléř z Chocně Maxim Ponomarenko.
    "Bohatí nakupují, chudí stagnují. Jsme region s vysokou zaměstnaností, takže je tu stále dost bohatší klientely, která byty kupuje i v novostavbách, které mají také komerční prostory," řekl makléř.
    Nejvíc pocítí pokles trhu developeři, kteří nemají ve stavebním portfoliu například i dopravní stavby. Firemní výsledky stavební útlum ještě tolik neovlivní, neboť v případě dokončených staveb za první devět měsíců letošního roku přibyla ve statistice více než stovka bytů. Stavební podniky zkolaudovaly 1057 bytů.

Na Vysočině přibylo za tři čtvrtletí o pětinu více bytů - 1185
Jihlava - Na Vysočině bylo od letošního ledna do konce září dokončeno 1185 nových bytů, což bylo téměř o pětinu více než ve stejném období loni. Přispěla k tomu hlavně větší výstavba činžovních domů. Podle údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad, počet zahájených staveb pro bydlení v kraji je zatím srovnatelný s minulým rokem, kdy stavbaři začali v prvních třech čtvrtletích roku pracovat na budovách s více než 1300 byty.
    Největší počet bytů na Vysočině byl předán do užívání ve 3. čtvrtletí, a to 477 bytů, zatímco před rokem jich bylo 431. V celé republice bylo v tomto období dokončeno 9559 bytů, což představuje meziroční přírůstek 9,5 procenta. Počet předaných bytů stoupl ve všech kategoriích s výjimkou přístaveb, nástaveb a vestaveb k bytovým domům.
    Největší meziroční rozdíly v bytové výstavbě na Vysočině nastaly v prvním pololetí. Letos bylo v tomto období dokončeno 708 bytů, což je zhruba o 150 více než za loňských prvních šest měsíců. Přispěl k tomu hlavně vyšší počet dokončených činžovních domů. Obyvatelé kraje v nich do konce září získali 273 bytů, což je ve srovnání s minulým rokem více než dvojnásobek. V rodinných domech během tohoto roku zatím vzniklo 619 bytů.
    Loni se počet dokončených bytů v kraji rychle zvyšoval v posledním čtvrtletí. Za celý rok 2007 bylo nakonec předáno 1681 nových bytů, což byl nejvyšší počet od začátku 90. let minulého století.

V Olomouckém kraji se zvýšil počet zahájených i dokončených bytů
Olomouc - V Olomouckém kraji se v prvních třech čtvrtletích roku meziročně zvýšil počet zahájených i dokončených bytů. V případě staveb, se kterými stavebníci v regionu začali, vzrostl o 4,8 procenta na 1717 bytů. Počet zkolaudovaných stoupl o 30,4 procenta na 1264 bytů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.
    Za první tři čtvrtletí roku se v celém Česku začalo stavět 33.845 bytů, což je meziročně o šest procent více. O devět procent na 26.074 bytů v zemi meziročně vzrostl od ledna do konce září počet dokončených bytů. Olomoucký kraj tak z hlediska tempa růstu dokončených bytů výrazně předčil celorepublikový průměr, v případě dokončených za ním ale zaostává.
    V Olomouckém kraji se v prvních devíti měsících roku stavěly nejvíce byty v rodinných domech. V případě zahájených jejich podíl na celkovém počtu činí s číslem 931 více než 54 procent. U zkolaudovaných bytů, kterých vzniklo v rodinných domech 574, je to přes 45 procent.
    Bytovou výstavbu v regionu mimo jiné negativně ovlivňuje nedostatek parcel ve velkých městech. Samosprávy těchto měst také většinou nechávají bytovou výstavbu na developerských společnostech. Například v Olomouci soukromí investoři zahájili výstavbu několika stovek bytů v lokalitě Pražská u výpadové silnice na Mohelnici.

Stavbaři ve Zlínském kraji dokončili do září o 8 pct méně bytů
Zlín - Celkem 860 nových bytů dokončili od ledna do září letošního roku stavbaři na území Zlínského kraje. Proti stejnému období loňského roku je to asi o 8,3 procenta méně. Meziročně se v regionu snížilo i tempo zahajované bytové výstavby. Zatímco v prvních devíti měsících roku 2007 rozestavěli stavbaři 1406 nových bytů, letos to bylo o 202 obytných jednotek méně. Vyplývá to údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.
    V celém Česku naopak tempo bytové výstavby meziročně narostlo. Za prvních devět měsíců roku byla v celé republice zahájena stavba celkem 33.845 bytů, což představuje meziroční nárůst o šest procent. O devět procent na 26.845 se do září zvýšil i počet nově dokončených bytů.
    Ve Zlínském kraji se přitom bytová výstavba v posledních čtyřech letech zvolna zvyšovala. Stojí za tím především developerské firmy, pro které je lákavé zejména okolí krajského města. Nové bytové domy nyní vznikají na několika lokalitách ve Zlíně a staví se například i na Uherskohradišťsku nebo v okolí Luhačovic. Podle odborníků zde zájem o nové byty roste především díky poměrně dobré dopravní infrastruktuře a lepším možnostem pracovního uplatnění.
    Méně nových bytů už tradičně přibývá na Vsetínsku nebo Kroměřížsku. Podle odborníků je nyní na Vsetínsku dostatek bytů ve starších panelových domech, což investory od stavby dalších odrazuje. V Kroměříži se zase poměrně velký počet bytů v minulosti uvolnil po odchodu armády.
    Většina bytů letos dokončených ve Zlínském kraji jsou jednotky v rodinných domcích. Z 860 jich takto letos vzniklo 529. Tvoří také více než polovinu letos zahájené bytové výstavby. Meziročně tak naopak klesl počet zahájených či dokončených bytů v bytových domech či komplexech.
    Loni začali stavbaři na území Zlínského kraje stavět celkem 2010 nových bytů. Ve srovnání s rokem 2006 to bylo téměř o 17 procent více. Počet dokončených staveb se pak meziročně zvýšil asi o 46 procent na 1661 nově dokončených bytů. V celé zemi se loni tempo zahajované bytové výstavby zvýšilo pouze o 0,1 procenta, dokončených bytů bylo naopak o 38 procent více.
0 komentářů
přidat komentář