Makotřasy se bouří proti výstavbě 330 nových domů

Vložil
ČTK
10.11.2008 22:10
Jihlava

Makotřasy (Kladensko) - V Makotřasech na Kladensku se rozhořel spor kvůli chystané výstavbě zhruba 330 rodinných domů, které chce na soukromých pozemcích vedle vesnice postavit developerská společnost QPG. Obec se zhruba 350 obyvateli by se tak výrazně rozrostla. Řada místních si však nové budovy ve svém okolí nepřeje, neboť se obává narušení rázu středočeské obce se zachovalou kulturou a tradicemi i neúměrného zatížení infrastruktury. Vyplývá to z tiskové zprávy místního občanského sdružení Mako, jehož členové s projektem nesouhlasí.
    Starosta Václav Jíně ale namítá, že zatím nebylo rozhodnuto, kolik nových domů se v Makotřasech postaví. Podle něj by to mělo být méně než 330, s nimiž počítá investor, navíc prý půjde o stavby přizpůsobené rázu vesnice.
    "Já myslím, že je milejší, když tam budou stát domky, než když tam vyrostou tři haly," podotkl starosta. Poznamenal, že v obci vedle odpůrců výstavby žije i skupina lidí, kteří si výstavbu nových domů naopak přejí. "Je to pozemek na kraji obce, který nikomu nevadí. A je to pozemek soukromého majitele, nikoliv obce," dodal Jíně.
    Zástupci sdružení uvedli, že mezi občany byla uspořádána anketa, jejímž výsledkem byl výrazný nesouhlas s plánovanou zástavbou a změnou územního plánu obce. Mako tvrdí, že vedení obce tento názor nerespektuje. Sdružení proto chce k této otázce vyvolat referendum.
    Nové domy se staví i v ostatních obcích v okolí Prahy, za překotnou výstavbou ale pokulhává infrastruktura a občanská vybavenost. Nárůst počtu obyvatel klade vysoké nároky na dopravní obslužnost a technickou i občanskou vybavenost.
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Vesnice 2008
garp
13.11.08 04:25
stálo by
Vích
13.11.08 09:12
Jsem pro
Občan
14.11.08 09:43
odporne satelity
Matej Farkas
14.11.08 02:26
zobrazit všechny komentáře