Ústav umění a designu v Plzni začne stavět novou budovu

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
10.11.2008 21:50
Plzeň

Plzeň - Ústav umění a designu Západočeské univerzity v Plzni může příští rok začít se stavbou své nové budovy v univerzitním komplexu na Borech. Originální variabilně dělitelná hala by mohla být hotová už v roce 2010. Vybudování objektu pravděpodobně odstartuje přeměnu ústavu v další fakultu univerzity, v pořadí už devátou, zjistila ČTK.
    "V uplynulých dnech se podařilo získat stavební povolení a máme také příslib peněz ministerstva. Příští rok začneme stavět," potvrdil rektor ZČU Josef Průša. Nový objekt vyroste na ploše 98 krát 40 metrů, náklady na jeho vybudování budou činit kolem 300 milionů korun.
    "Náš další rozvoj záleží nyní už jen na této dislokaci. Za několik let se nám podařilo vybudovat vynikající školu, která patří po personální stránce ke špičce v ČR. Nejslabším místem je ale dislokace," uvedl ředitel ústavu Josef Mištera. Studenti uměleckých oborů jsou zatím rozptýleni na šesti místech po Plzni, tím podle Mištery trpí výuka. "Potřebujeme být pod jednou střechou. Pokud vše půjde, bude budova stát do dvou let, na konci roku 2010 by se ústav stěhoval," dodal. Podle kvestora ZČU Antonína Bulína získala univerzita na rok 2009 příslib 50 milionů korun od ministerstva školství.
    Jedenáctimetrová budova se začne stavět v severozápadní části vysokoškolského areálu. Bude sestávat z třípodlažní části s učebnami, kancelářemi a zázemím pro pedagogy a z k ní přilehlé velké haly, kterou rozdělí volně posunovatelné příčky. Součástí projektu je také malý divadelní sál s  odsuvnou stěnou umožňující přetvořit prostor v přírodní amfiteátr. Přilehlá zahrada poskytne prostor například sochařům.
    Nové zázemí umožní škole dynamičtější rozvoj, ústav s 320 studenty by mohl navýšit kapacitu u výtvarných a designových oborů. Škola nabízí bakalářské a magisterské obory, mezi nimi například obory ilustrace a grafika, design, design kovu, fashion design, intermediální tvorba a další. Ročně se sem hlásí asi 500 studentů, přijato bývá kolem 100 zájemců. Studuje zde také kolem 30 zahraničních studentů. Ústav spolupracuje s jednotlivými fakultami ZČU i s ostatními vysokými školami v  republice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články