Chalupeckého cenu pro mladé umělce získal Radim Labuda

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
04.11.2008 22:30
Brno

Brno - Cenu Jindřicha Chalupeckého za rok 2008 dnes v Brně získal Radim Labuda. Věnuje se především videu jako médiu, které využívá nečekanými způsoby. Porota ocenila vysokou úroveň i osobní rozměr jeho díla. Cena Jindřicha Chalupeckého je určena výtvarníkům do 35 let, odměnou pro laureáta je studijní pobyt v zahraničí a finanční podpora.
    "Jsem upřímně zaskočený a překvapený. Nečekal jsem, že vyhraju. To, co jsem udělal, se mi zdálo příšerně komplikované na to, aby to odborná porota mohla vstřebat a ocenit. Ale asi to vstřebali," uvedl Labuda.
    Porotě se líbil především umělcův přístup k videu. "Někdy je poetický a jindy drsně nekonvenční. Témata současné kultury a umění dokáže propojit se svým vlastními osobními příběhy," uvedla porota v komentáři k Labudovu dílu. Zajímavý je pro odborníky také Labudův pohled na muže jako umělecký objekt.
    Na finálové výstavě Labuda například instaloval počítač, jehož prostřednictvím se zájemci mohou spojit s  filipínským studentem, který si přivydělává erotikou přes internet. Zajímalo jej, jak budou lidé reagovat. "Nepředpokládám, že si s ním nějak moc popovídají, Češi jsou stydliví," uvedl Labuda.
    V den zahájení finálové výstavy nechal na žíněnkách ležet svázané dobrovolníky, kteří tak získali novou zkušenost. Měli zjistit, zda má jistý způsob svazování blíže k sexu či k násilí. Další návštěvníci výstavy si pak mohli prohlédnout záznam akce. Porota také u  Labudy ocenila osvobození od sexuálních stereotypů, které jsou prý současnému umění vlastní.
    Dvaatřicetiletý Labuda se narodil v Bratislavě. Studoval na Fakultě architektury Slovenské technické univerzity, poté na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě a nakonec absolvoval na Akademii výtvarných umění v Praze. Tam prošel ateliéry konceptuální tvorby a nových médií. Má za sebou studijní pobyt ve Spojených státech.
    Labuda obdržel Chalupeckého cenu po tříleté nadvládě žen. Z rekordního počtu 62 nominovaných výtvarníků a skupin letos porota zvolila šest finalistů-mužů. Poslední tři ročníky vyhrály Kateřina Šedá, Barbora Klímová a Eva Koťátková.
    Finálová výstava se letos konala v brněnském Domě pánů z Kunštátu, příští rok bude opět v Praze a na jih Moravy se vrátí zase za dva roky. Podobně jako v minulých letech převažovaly i letos ve finálových instalacích konceptuální práce. Šestici finalistů doplňovali Ondřej Brody, Tomáš Moravec, Zbyněk Baladrán, Jiří Skála a Evžen Šimera. Odborný tisk favorizoval Baladrána. Cenu návštěvníků výstavy získal prostřednictvím internetového hlasování Moravec.
    Cena Jindřicha Chalupeckého je udělována každoročně od roku 1990, kdy její vznik iniciovali Václav Havel, Teodor Pištěk a Jiří Kolář. Prvním vítězem byl Vladimír Kokolia, oceněním se pyšní řada umělců, kteří dnes patří k české špičce.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
UŽ ZASE NIC? (
de ardoise
05.11.08 09:05
zobrazit všechny komentáře