Na Vysočině finišuje obnova památek z peněz norských fondů

Zdroj
Jaroslava Mikešová
Vložil
ČTK
04.11.2008 00:30
Jihlava

Zámek v Myslibořicích
Jihlava - Na Vysočině vrcholí obnova památek z programu Kulturní dědictví Vysočiny, na niž kraj loni získal přes 19 milionů korun z  takzvaných norských fondů. S přispěním vlastníků vzniká dílo za téměř 22 milionů. Jak zjistila ČTK, skončila už rekonstrukce věže kostela v Nové Říši a také obnova radnice v Telči na Jihlavsku. Finišují práce v kostele v Křeči a pokračují rozsáhlé opravy kostela v Žirovnici a také zámku v Myslibořicích i  restaurování oltáře v Pelhřimově.
    Kanonie premonstrátů v Nové Říši na Jihlavsku se díky získané dotaci mohla pustit do rekonstrukce jižní věže kostela svatého Petra a Pavla, na niž získala 3,2 milionu korun. "Za peníze byl opraven krov věže, jenž byl v havarijním stavu, a pořízeno bylo její nové opláštění měděnou krytinou," řekl ČTK opat Marián Rudolf Kosík.
    Koncem října skončila také obnova části historické radnice v Telči na Jihlavsku. Město na ni získalo 3,7 milionu a samo doplatí přes 400.000 korun. Původně gotický, renesančně přestavěný objekt, je jednou z dominant náměstí Zachariáše z Hradce. "Za peníze řemeslníci kompletně zrekonstruovali druhé patro budovy a její dvorní štít. Vyměněna byla okna a provedena nová fasáda, zrekonstruováno schodiště. Do nových prostor se přestěhoval odbor rozvoje a územního plánování," řekla ČTK místostarostka Hana Müllerová.
    K závěru se blíží také obnova kostela svatého Jana Staršího v Křeči u Černovic na Pelhřimovsku ze 13. století. Podle duchovního správce Jana Poula je hotové odvodnění kostela včetně oprav podlahy, zbývá opravit omítky. "Farnost dostala na opravy z norských fondů 1,24 milionu korun," řekl ČTK. Archeologové po odkrytí podlahy našli například pochvy meče či dýky s vyobrazením českého lva.
    Nejúspěšnějším žadatelem byla Českobratrská církev evangelická, jež dostala na rekonstrukci krovu a na novou střechu barokního zámku v Myslibořicích na Třebíčsku 5,3 milionu korun. V  prostorách památky je umístěn Domov odpočinku ve stáří. Podle členky správní rady domova Michaely Grmelové za peníze bude do příštího léta dokončena generální obnova krovu a střechy na pravém křídle zámecké budovy. Součástí rekonstrukce bylo vybudování střešních oken pro budoucí půdní vestavbu.
    V Žirovnici na Pelhřimovsku pokračuje obnova kostela svatého Filipa a Jakuba. Řemeslníci právě vyměňují střešní krytinu na věži. Oprava krovu, nová střecha, včetně klempířských prvků, a také obnova vitráží, fasády a konzervace kamenných článků bude stát téměř šest milionů korun.
    Do března příštího roku by mělo být podle plánu ukončeno restaurování barokního oltáře svatého Floriána v kostele svatého Víta v Pelhřimově, na nějž radnice získala přes 900.000 korun. "První část oltáře bude istalovaná do Vánoc," řekl ČTK Jiří Mattiášek z odboru vnitřních věcí.
    O dotace se v programu Kulturní dědictví Vysočiny ucházelo 19 žadatelů, kteří by na své projekty potřebovali 51 milionů korun. Uspělo pouze šest z nich.
    Finanční mechanismy, jež pomáhají i při obnově památek na Vysočině, založily v roce 2004 tři nečlenské státy EU - Island, Lichtenštejnsko a Norsko. Program je pětiletý (2004-2009) a finanční pomoc je poskytována deseti novým členským státům EU a dále Španělsku, Portugalsku a Řecku. Hlavním cílem je snížení sociálních a ekonomických nerovností v Evropském hospodářském prostoru v rámci vymezených prioritních oblastí, mimo jiné uchovávání evropského kulturního dědictví.
0 komentářů
přidat komentář

Související články