Změní prostor za karlovarskými Císařskými lázněmi svou tvář?

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
17.12.2005 10:15
Svitavy

KARLOVY VARY 16. prosince (ČTK) - Nová výstavba velmi citlivě zakomponovaná do zelených ploch může pomoci k oživení prostoru mezi karlovarskými Císařskými lázněmi, Galerií umění a bývalým letním kinem. Tuto myšlenku dnes představila městským úředníkům a zastupitelům studentka Fakulty architektury Českého vysokého učení technického Lucie Hromková v rámci prezentace své studie, kterou vypracovala právě na popud města.

Ke spolupráci s vysokoškoláky, konkrétně ateliérem vedeným architektem Patrikem Kotasem, se odhodlalo město letos na jaře. Podle primátorova náměstka Petra Keřky chtělo získat nestranný a ničím nezatížený pohled zvenčí na možnosti řešení lokality za Císařskými lázněmi. "Architektonicko-urbanistickou studii nám jako první předložila Lucie Hromková. Pro Karlovy Vary bude jedním z podnětů, jak k řešení území přistupovat," uvedl Keřka.
Za problémy lokality považuje Hromková její jakoby odtrženost od lázeňské části města, přestože je její součástí. Podle jejího názoru se většina lidí zastaví u Císařských lázní a dále v cestě nepokračuje. Mají dojem, že tady lázně a město končí, uvedla. "Z druhé strany návštěvníci postupují po jakýchsi záchytných bodech. Od hotelu Thermal k Mlýnské kolonádě, dále k Vřídelní kolonádě, Grandhotelu Pupp a Císařským lázním. Nějaké záchytné body by měly být i k letnímu kinu," domnívá se Hromková.
Na Goethově stezce vedoucí ke Galerii umění navrhuje jakousi improvizovanou kolonádu, která by lidi sama vybízela k další cestě. Území by prý prospěly i parkové úpravy a vytvoření přístupů k řece Teplé. Z její studie také vyplývá, že tam chybí možnosti k občerstvení či zábavě. Oživení prostoru by prospěl i vznik malého centrálního náměstí za galerií. "Pokud jde o letní kino, to se sem nehodí. Místo něj by byla účelnější nějaká stavba s nabídkou pro veřejnost," poznamenala.
Zásahy do převážně parkového území ze Císařskými lázněmi nejsou podle ředitelky Správy lázeňských parků Zuzany Maceškové vyloučeny. Je to území, které čeká na svůj rozvoj, a je dobře, že město takové pozemky má, uvedla. "Je tady ovšem nutné udržet rovnováhu mezi novou výstavbou a krajinou, aby se nenarušil přechod do okolní volné přírody. Stojíme o to, dostat sem mnohem více lidský faktor a vytvořit místa k zábavě a odpočinku nejen pro návštěvníky, ale i místní obyvatele," řekla Macešková.
Studie Hromkové zůstane městu za symbolickou odměnu několik tisíc korun. Podle mluvčího magistrátu Jakuba Kaválka je to inspirující dokument. Co z něj bude či nebude realizováno, ale není zatím jasné.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
..To jsem se lek'! § :- | )
šakal
18.12.05 02:22
VIEŠ...
JH
12.01.06 06:07
zobrazit všechny komentáře