Nový terminál pro Lublinské mezinárodní letiště

Vložil
Jiří Vojtěšek
03.11.2008 00:15
Varšavští ARE architects získali první cenu v soutěži na návrh nového terminálu pro Lublinské mezinárodní letiště (Polsko). Projekt na obnovu a rozšíření letiště byl vypracován ve spolupráci SENER Ingeniería y Sistemas ze Španělska a polských Polconsult.

Rozšíření letiště je uvažováno ve dvou etapách. Autoři pro první z nich umístili řadu budov podél plánované linie runwaye. V jejich středu se pak nachází stěžejní část provozu - letištní terminál.
Dopravní propojení s městem zajišťuje železnice, jejíž stanice je integrována v objektu terminálu spolu s ostatními nezbytnými funkcemi. Jejich uspořádání sleduje logické a provozní dělení, železniční stanice je umístěna mezi hlavní zdroje pohybu lidí: příletovou a odletovou zónou. Toto rozmístění umožnilo uspořádání funkcí v jedné výškové úrovni haly.
Automobilová doprava je k terminálu vedena dvěma jednosměrnými proudy obsluhujícími odděleně příletovou a odletovou zónu.

Budova terminálu byla navržena jako trojkřídlá hala obsahující všechny důležité provozní zóny: příletovou a odletovou část, čekací místnosti, správu, dopravu a výdej zavazadel, je doplněna nezbytnými komerčním a gastronomickým zázemím pro cestující a kancelářemi pro správu letiště.
"Inspiraci jsme čerpali z aerodynamického řešení konstrukcí letadel a charakteru vzdušných proudů na zadané parcele. Tyto poznatky byly vzaty v úvahu a ovlivnily i výslednou 'polštářoidní' formu projektu."

Parametry a velikost terminálu byly navrženy v souladu se souborem pravidel IATA a počítají s kapacitou 1 milionu pasažérů v první fázi a 3,2 miliony po dokončení obou etap rozšíření letiště.

Letiště Lublin:
Plocha terminálu: 17 345 m²
Kontrolní věž: 2 114 m²
Správní budova: 901 m²
0 komentářů
přidat komentář

Související články