Zdroj ČTK: Inspekce zjistila pochybení při opravě Karlova mostu

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
31.10.2008 19:35
Praha

Praha - Památková inspekce ministerstva kultury zjistila pochybení při opravě Karlova mostu. Podle zdroje ČTK se například potvrdily obavy o to, že při rekonstrukci byly některé historické kamenné prvky zničeny a nahrazovány novými ve větší míře, než bylo potřeba. Protokol se zjištěními inspekce dnes dostal vlastník této národní kulturní památky, hlavní město Praha. Město má nyní pět dní na to, aby vzneslo proti výsledkům inspekce námitky.

    Proti postupu prací při opravě mostu vystupoval již v létě bývalý zastupitel Prahy 1 Vladimír Hruška, inspekce prověřovala jeho podezření, že se při opravě Karlova mostu vyměňuje více kamenů, než by bylo potřeba. Tvrdil také, že dělníci při rozebírání zábradlí používají těžkou techniku, která kameny poškozuje.
    Ředitel magistrátního památkového odboru Jan Kněžínek již po zahájení inspekce říkal, že si bude na postup ministerstva stěžovat. Vadilo mu, že inspekce zkoumá postup, na kterém se shodli odborníci.
    Proti stížnosti Hrušky se ohradil i Daut Kara, zástupce firmy Mott MacDonald, která se na opravě podílí. Uváděl, že kameny, které se z mostu vyjmou, se buď vrátí na původní místo, nebo se použijí jinde. Všechny jsou očíslovány a uloženy v zastřešeném skladu, uvedl. Ty, které se nedají dále použít, jsou nabízeny školám či muzeím, z části prý magistrát plánuje výrobu suvenýrů. Jen nepatrné množství skončí podle Kary v drtičce, a to ty, které jsou zcela nepoužitelné.
    Oprava Karlova mostu začala loni v srpnu. Stavebníci pokládají novou izolaci, vyměňují také kameny v zábradlí mostu. Postup prací zkoumala památková inspekce ministerstva kultury od poloviny července.
    První část oprav by měli stavebníci ukončit v červnu 2010. Poté bude následovat druhá část, která potrvá osm až deset let. Stavebníci se při ní zaměří na opravu pilířů a plášťů mostu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články